Presedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, la Caracas, din cauza cancerului, a anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro la televiziunea publica.
"Am primit informatia cea mai grea si cea mai tragica pe care am putea-o anunta poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora Romaniei), astazi 5 martie, a murit comandantul nostru presedintele Hugo Chavez Frias", a declarat Maduro.
Guvernul din Venezuela a mobilizat militari si agenti de politie pe strazile marilor orase pentru a "garanta pacea" dupa moartea presedintelui Hugo Chavez, a mai anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro.
"Armata nationala si politia nationala au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru si garantarea pacii", a declarat Maduro.
"Suntem uniti in respectarea Constitutiei si a vointei comandantului nostru suprem Hugo Rafael Chavez Frias", a dat asigurari ministrul Apararii, Diego Molero, care a intervenit la Televiziunea publica alaturi de principalii comandanti militari.
De luni, incertitudinea plana in legatura cu starea presedintelui Venezuelei, spitalizat intr-o clinica militara din capitala. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sanatate se agravase in ultimele ore.
Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez fusese reales pentru un mandat de sase ani in octombrie 2012, inainte de a fi operat din nou pe 11 decembrie in Cuba.

xxx

Trupul neinsufletit al presedintelui Hugo Chavez, care a decedat marti, va fi expus incepand de astazi in holul Academiei Militare din Caracas, inaintea funeraliilor nationale prevazute pentru vineri, in timp ce in tara au fost decretate sapte zile de doliu oficial.
"Funeraliile si omagiul postum in camera mortuara din holul Academiei Militare (vor avea loc) miercuri, joi si vineri", a declarat ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua, fara a preciza unde va fi "mormantul crestin" al defunctului.
"Vineri, la ora 10 dimineata, vom organiza o ceremonie oficiala" la Academia Militara, a precizat Jaua, care le-a multumit sefilor de stat ce si-au manifestat intentia de a participa la funeralii.
"Vom asigura logistica pentru ca un numar cat mai mare (de venezueleni) sa il poata vedea pe parintele lor, eliberatorul, protectorul lor", a adaugat el.
Miercuri dimineata, trupul neinsufletit al lui Hugo Chavez va fi transferat de la spitalul militar unde a decedat la Academia Militara, "leaganul revolutiei bolivariene", a explicat ministrul, fara a dezvalui traseul cortegiului funerar.
Guvernul a decretat, incepand de astazi, "sapte zile de doliu oficial" si suspendarea tuturor activitatilor publice si private miercuri si vineri.

Sursa: Mediafax