Lucrarile de pe bulevardul Nicolae Titulescu continua, desi in urma cu o saptamana reprezentantii institutiilor de cultura au cerut suspendarea acestora. Deoarece beneficiarul lucrarii, Regia Autonoma de Apa Craiova, nu are banii necesari pentru plata descarcarii de sarcini a terenului cu pricina, primaria incearca sa negocieze cu arheologii.
Bulevardul Nicolae Titulescu este in continuare un adevarat santier, unde se munceste de zor, in ciuda atentionarilor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DJCCPN) Dolj, dar si ale Muzeului Olteniei de a intrerupe lucrarile. In urma cu o saptamana, in acea zona angajatii firmei SC ALPIN SRL, care lucreaza la introducerea canalizarii, au descoperit mai multe oase. Desi specialistii in domeniu au atentionat atunci ca este necesar sa nu mai faca sapaturi, pentru ca s-ar putea descoperi alte ramasite umane, propunerile lor au fost ignorate. Ca Legea nr. 43/2000 este incalcata sunt de parere atat reprezentantii DJCCPN, cat si cei ai Muzeului Olteniei. Cand vine vorba insa de masuri, de sanctionare a beneficiarului lucrarii, care nu a solicitat descarcarea de sarcini a terenului, cele doua institutii de cultura dau un pas inapoi. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, sustine ca aceasta actiune nu intra in competenta sa, specialistii din cadrul muzeului avand doar atributii de supraveghere arheologica a lucrarii. Daca nici conducerea DJCCPN Dolj nu va lua nici o masura, beneficiarul canalizarii de pe bulevardul Titulescu, Regia Autonoma de Apa Craiova, ar putea scapa basma curata.
"Problema este ca legea nu are norme de aplicare, iar noi avem doar in aparenta temei legal pentru aplicarea unor amenzi. In plus, daca ii sanctionam, ne incarcam cu debite pe care ei nu le platesc si daca ne dau in judecata probabil au castig de cauza. Daca nu avem detaliate modalitatile de aplicare a legii, nu putem sa luam masuri", a spus Dan Lupescu, directorul DJCCPN Dolj.
Troc cu primaria
Pe de alta parte, Primaria Craiova, in numele beneficiarului, Regia Autonoma de Apa, a inceput sa negocieze cu Muzeul Olteniei pentru supravegherea arheologica. Potrivit directorului Mihai Fifor, in prezent, se incearca sa se gaseasca o solutie de compromis pentru lucrarile de pe bulevardul Nicolae Titulescu.
"Cei de la primarie s-au oferit sa nu ne mai incaseze chirie pentru ocuparea domeniului public cu ocazia organizarii Targului Mesterilor Olari. Maine (astazi - n.r.) vom lua o decizie, deoarece trebuie sa facem un raport intre suma pe care ar trebui sa o incasam in baza lucrarii de supraveghere si cea pe care ar trebui sa o platim catre primarie", a declarat Mihai Fifor.
Nemultumirea conducerii Muzeului Olteniei are legatura si cu amplasamentul pe care municipalitatea l-a oferit pentru editia din aceasta toamna a Targului Mesterilor Olari. Deoarece lucrarile de modernizare a centrului orasului sunt in desfasurare, acesta fiind pana anul trecut locul de desfasurare a manifestarii, primaria a oferit Muzeului Olteniei velodromul din Parcul "Nicolae Romanescu" sau spatiul din jurul Casei Baniei.
"La velodrom este cam departe, iar la Casa Baniei nu stim inca daca avem destul spatiu, deoarece anul acesta avem la dispozitie 80 de pavilioane. Vom analiza ambele oferte si, daca vom ajunge la concluzia ca este in avantajul nostru sa incheiem un protocol in acest sens cu primaria, o vom face. Din cate am inteles, beneficiarul nu are bani sa ne plateasca pentru supravegherea arheologica pe care urmeaza sa o realizam", a incheiat Mihai Fifor.