Traian Basescu este omul care a functionat cel mai mult in functii executive importante, dupa Revolutie, surclasandu-l de la distanta pe Ion Iliescu din punct de vedere al longevitatii in functii. Mesajul anti-sistem, adica omul ridicat impotriva celor care ne-au condus, prost, destinele, dupa revolutie, al lui Traian Basescu, este ridicol, deoarece presedintele Basescu a fost timp de aproape 16 ani - atentie mare - in functii executive importante ale statului roman, fiind, din acest punct de vedere, demnitatul cel mai "titrat".
Fostul presedinte Ion Iliescu a condus spre exemplu, Romania timp de 7 ani, intre 1989-1996, apoi inca 4, intre 2000-2004, total 11 ani. In rest, Iliescu a activat in opozitie si numai in Parlament, fara a detine functii executive.
Conform CV-ului oficial de la presedintie, Basescu a fost secretar de stat la Transporturi, 2 ani, apoi ministru plin un an, in guvernul Stolojan, din nou ministru plin 4 ani in mandatul CDR, apoi primar general 4 ani si jumatate si, in fine, 5 ani sef al statului. Nu punem la socoteala mandatele de deputat, care sunt legislatve si nu executive.
Total 15 ani si jumatate in care Traian Basescu, actualul candidat anti-sistem, a fost piesa de rang unul sau doi in sistem, cu rol de decizie major.
Mai mult, Basescu nu a fost cantonat, sa zicem, intr-un singur proiect in care sa existe un bocaj care sa il impiedice sa isi puna proiectele in aplicare. Nu. Traian Basescu a fost in cele mai diferite structuri, fiind si sub acest aspect campionul - campionilor. A fost ministru intr-un guvern de uniune nationala, al lui Stolojan, apoi iar ministru in guvernele Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu. A fost primar general al capitalei, a treia functie executiva in stat, cand partidul sau s-a aflat in opozitie si presedinte cand partidul sau s-a aflat la putere, apoi in opozitie, apoi iar la putere.
Practic, politicianul Basescu s-a ciocnit de toate situatiile posibile in cei 20 de ani de la revolutie, dar principala sa caracteristica a fost prezenta, intr-o forma sau alta, in structurile de comanda ale statului. Ale sistemului. Lucru care nu il impiedica sa fie cea mai sonora trimbita anti-sistem. Si sa constate ca sunt necesare reforme din temelii ale acestuia.
Poate ca Basescu ar fi credibil, in demersul sau, doar daca si-ar face campanie, a la Spirache Necsulescu, declamand "Sa schimbam din temelii sistemul care a produs politicieni ca mine".
Din pacate, Basescu nu are simtul umorului, ci doar pe cel al bascaliei.