Incã din momentul in care s-a vehiculat ideea conform cãreia, in acest an, parlamentarii vor fi aleºi in sistem de vot uninominal, automat s-a format ºi ideea unui nou tip de campanie, ideea de altceva... Ei bine, acel altceva pare sã se fi transformat in "normalitate". ªi asta pentru cã obiceiurile vechi ale partidelor au acaparat ºi aceastã campanie electoralã, unde singura noutate a fost cã am votat omul unui anumit partid ºi nu lista unei anumite formaþiuni politice, care iºi fãcea jocurile dupã anumite criterii "interne". Plocoanele, injuriile, bãtãile ºi discuþiile in contradictoriu au colorat ultima lunã de campanie electoralã, "prea liniºtitã", pentru parlamentare.



Plocoane "nevãzute", dar la tot pasul



Ei bine, dacã la inceputul campaniei toþi candidaþii s-au bãtut cu pumnul in piept cã nu sunt de acord cu "mita electoralã", cã vor condamna panã la ultima suflare pe cei care dau plocoane pentru a primi un vot, iatã cã toatã aceastã perioadã ce tocmai s-a incheiat nu a dus lipsã de astfel de "daruri" cu care au fost imbunaþi oamenii, fie ei de la oraº, fie de la sate, unde acest obicei a fost pãstrat cu strãºnicie de "politicieniii tradiþionaliºti", care nu puteau lãsa o campanie fãrã a da "ca de la suflet la suflet" ceva pentru alegãtori. ªi uite aºa, la suprafaþã, nimeni nu a dat nimic ºi vai de cel ce ar acuza pe "X" sau "Y" cã ºi-a "cumpãrat" niºte voturi dand "atenþii" incolo ºi incolo. Ei bine, tot cetãþenii au fost cei care i-au dat de gol pe "politicienii darnici". ªi nu la Poliþie, ci i-au parat contracandidaþilor care au venit sã se prezinte cu un fluturaº. Au fost cazuri cand candidaþii unor formaþiuni politice cu "caºcaval" ceva mai subþirel alocat pentru campanie s-au prezentat oamenilor cu un simplu fluturaº ºi au fost uimiþi sã constate cã persoanele ce le-au ieºit in cale i-au intrebat cum de vin aºa, cu o hartie, sã se prezinte, cand alþii au venit cu sacoºa plinã. S-au intalnit situaþii in care, in aceastã campanie, s-au dat pachete de pulpe de pui pentru fiecare familie din intreg colegiul, cateva kilograme de grau, gãini, bani, dar ºi veºnicele fãraºe, gãleþi ºi tot arsenalul de lucruri de care candidaþii ºtiu cã au nevoie oamenii pe langã casã.



"Bãtaia" pe programe ºi proiecte, terminatã cu pumni adevãraþi



Incã de la debutul campaniei, candidaþii noºtri ne-au "ameninþat" cã toatã campania electoralã pentru parlamentare va fi "un camp de bãtaie" intre programe ºi proiecte care le vor face viaþa mai uºoarã gãlãþenilor, dacã ii vor trimite in Parlament. Ei bine, lucrurile nu au stat chiar aºa ºi, in afarã de niºte programe "de atac" ºi mai mult anticrizã, stabilite la nivel central de partidele mari, nu prea am vãzut candidaþi care sã iasã in faþa opiniei publice cu un program concret, cu o idee pentru care omul sã-i laude ºi sã spunã: 'Da, domnule, eu pentru asta il trimit acolo, in Parlament, pe omul ãsta!'. Puþinelee "bãtãlii" s-au dat intre echipele de campanie ale candidaþilor PD-L ºi PSDAPC din Colegiul 6 uninominal pentru Camera Deputaþilor, care s-au confruntat de trei ori in aceastã campanie electoralã, violenþe terminandu-se, cam de fiecare datã, la Poliþie.



Dezbateri "leºinate"



La capitolul dezbateri ºi confruntãri politice intre candidaþi am stat mai prost ca niciodatã. Nu spunem cã acestea nu au existat, dar de fiecare datã se intalneau la discuþii candidaþi ai aceleiaºi formaþiuni politice sau alianþe sau "concurenþi" din colegii diferite, care sigur cã nu prea aveau ce sã-ºi spunã, neavand probleme comune de discutat.



Mii ºi mii de afiºe rupte



Dacã aceastã campanie poate fi caracterizatã drept prea liniºtitã, putem spune totuºi cã mãcar afiºele ºi bannerele au fãcut legea timp de o lunã de zile. Astfel, fie cã au fost "plantate" legal sau ilegal, "pozele" candidaþilor au impanzit oraºul ºi judeþul panã la refuz. ªi, cum candidaþii aveau mereu impresia cã toþi contracandidaþii pun ilegal afiºe, s-au apucat de vandalizat. Cel puþin aºa au spus "victimele", care dimineaþa se trezeau cu bannerele rupte. E drept, la un moment dat s-a vehiculat ideea cã ºi le-ar fi rupt singuri, pentru a se victimiza.



Ameninþãri cu moartea



Dacã la locale candidaþii nu au fost "sãriþi" la capitolul ameninþãrilor cu moartea, nici parlamentarele nu puteau scãpa de acest punct. Iatã cum, dupã ameninþãrile cu moartea adresate primarului Dumitru Nicolae, un alt social-democrat, Florin Paslaru, a venit cu declaraþii cum cã ar fi fost ameninþat.



Cuvinte de final



Fie cã s-au luptat, atat la propriu, cat ºi la figurat, in aceastã campanie electoralã, la finalul acesteia, un singur candidat a þinut sã iasã in faþa electoratului ºi sã spunã douã vorbe. Este vorba de candidatul democrat-liberal pentru Camera Deputaþilor, Doru Resmeriþã, care, in ultima zi de campanie, s-a gandit sã facã o conferinþã de presã. Acesta a þinut sã le mulþumeascã celor care l-au susþinut sau nu in campanie, celor care il vor vota sau nu ºi sã le ureze gãlãþenilor "Sãrbãtori Fericite!", cã doar sãrbãtorile sunt la un pas.

In rest, liniºte ºi pace. Toþi candidaþii au tras ºi in ultima zi pentru un vot, chiar pe ultima sutã de metri, ºi nu au mai crezut de cuviinþã cã e bine sã mai punã ºi punct, sã tragã linie ºi sã aºtepte ca oamenii sã se decidã.