La mai putin de o luna de debutul campaniei electorale, cand toate formatiunile politice se bat cu pumnul in piept ca vor o campanie curata si exact acest lucru vor face pe tot parcursul lunii mai, ceea ce a inceput sa vada galateanul de rand nu este deloc un lucru imaculat.

Sportul aruncatului cu noroi

Chiar daca niciun politician local nu recunoaste ca a inceput sa faca deja campanie electorala atacand in stanga si-n dreapta si scotand la iveala lucruri cat mai murdare despre adversarii politici, nu mai departe de sfarsitul saptamanii trecute si debutul acesteia cativa politicieni locali au cam inceput sa scoata la iveala fel de fel de lucruri care numai cinste nu le fac celor ce concureaza in lupta de la locale. La inceputul acestei saptamani, taranistii galateni, care au promis ca fac o campanie curata, dar in care se vor folosi de mizeriile celorlalti, au demarat, in frunte cu presedintele galatean al PNTCD, Constantin Telegan, o intreaga campanie de denigrare a candidatilor la Primarie.

Primul dintre cei vizati a fost candidatul Partidului Democrat Liberal, despre care au citat fel de fel de documente care, in opinia lor, ar atesta o serie de conflicte pe care le-ar fi avut acesta cu legea inainte de 1989.

In acelasi context, taranistii s-au ocupat si de ograda liberalilor, unde spun ei, se stie exact care este lista pentru Consiliul Local, care l-ar avea pe prima pozitie tocmai pe candidatul la Primarie, desi liberalii au spus altceva. De tirul precampaniei nu au scapat nici conservatorii, care zilele acestea se dau de ceasul mortii sa-si caute un al doilea candidat pentru locale, un motiv numai bun de discutii si rautati din partea contracandidatilor.

Cazul Saghian, vazut din toate partile

Nici loviturile incasate de seful de campanie al PSD, Gheorghe Saghian, par sa nu-i fi induiosat pe taranisti, care, desi critica faptul ca in debut de campanie s-a ajuns la atacuri, isi pun o intrebare: de ce social-democratul a fost lovit destul de serios in plina zi si fara a-i fi luat vreun bun.

Despre acelasi subiect, Gheorghe Saghian, a vorbit si

presedintele Partidului Alternativa Ecologista, Ion Stefan, care luni parea sa-l compatimeasca pe seful de campanie al PSD, sa strige in gura mare ca asa ceva nu se poate, ca o astfel de campanie sangeroasa nu trebuie sa avem noi la Galati. Dar nu s-a sfiit apoi sa se intrebe, in fata jurnalistilor, daca nu cumva PSD urmareste ceva prin aceasta intamplare. "Daca memoria ne ajuta, in 2004, s-a intamplat acelasi lucru in care un alt personaj, Claudiu Branzan, a zis ca a fost agresat, a fost amenintat si i s-a pus paza. Sigur ca e groaznic ce i s-a intamplat lui Saghian, dar nici nu trebuie acum sa o vedem ca pe o incercare a cuiva sa-i faca rau. Se fac presiuni, trebuie sa recunosc. E regretabil ce s-a intamplat, dar sa nu il transforam intr-o victima, intr-un om care nu stie absolut nimic. Imi pare rau pentru ce s-a intamplat, dar parca istoria prea se scrie la indigo, cum s-a scris in 2004, deci PSD vrea sa se victimizeze ca nu este la putere", a conchis Stefan.

Furt la ordinea zilei

Daca la toate aceste declaratii acide se adauga faptul ca reprezentantii partidelor se acuza deja intre ei ca au inceput sa-si fure unii altora proiectele pe care le flutura prin fata electoratului, iar fiecare stie mai bine care este lista altui partid pentru Consiliul Local sau cea pentru Consiliul Judetului, dar pe a sa nu, incepem sa vedem deja cum se contureaza, cu aproape o luna inainte de debutul campaniei, o adevarata precampanie plina de mizerii, care in mod sigur va continua si in mai, cand se va da adevarata batalie.