Camera Deputarilor a respins propunerea Biroului Permanent de reluare a votului final la Legea pensiilor. Deputatii au votat electronic, imediat dupa reluarea sedintei Camerei. Conform acestui act normativ, varsta de pensionare va fi atat pentru femei, cat si pentru barbari de 65 de ani. De asemenea, valoarea punctului de pensie ramane 39%.
1158 de deputati au votat impotriva reluarii votului pe Legea pensiilor, 33 de deputati au votat "pentru" si 8 alesi s-au abtinut.
Plenul Camerei a luat astazi in discutie propunerea conducerii Camerei Deputatilor de reluare a votului pe Legea privind sistemul unitar de pensii. Luni, Opozitia a acuzat-o pe Roberta Anastase ca a falsificat numaratoarea voturile la aceasta lege. PSD a depus la Parchet plangeri penale impotriva Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputasilor, si a lui Sever Voinescu, secretar de sedinta la votarea Legii pensiilor. Social-democratii reclama faptul ca Roberta Anastase a fraudat votul la legea pensiilor, in data de 15 septembrie cand proiectul a fost dezbatut si votat de Camera Deputatilor.
"Trebuie sa plateasca penal pentru ceea ce au facut cu o lege esentiala, legea pensiilor, pe care au incercat sa o treaca furand votul. Au recunoscut acest furt, dar eu cred ca nu este de ajuns ca au recunoscut acest furt si trebuie sa plateasca pentru comportamentul lor ilegal si criminal impotriva a sase milioane de romani", a declarat Radu Moldovan, purtatorul de cuvant al PSD.
Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat, pe 15 septembrie, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite.
Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.
Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei, cat si pentru barbati de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.
Discutiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut lunar. Deputatii PNL, la radul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie. In cursul dezbaterilor, deputatii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii naţionale, ordinii publice si sigurantei nationale.
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, a decis Camera Deputatilor.
Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacita de Senat, iar Camera Deputatilor era forul decizional. Dupa adoptare, actul normativ urmeaza sa fie transmis presedintelui spre promulgare.