Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri ordonanta de urgenta prin care statul roman acorda un ajutor pentru uzina americana Ford, in valoare de 143 de milioane de euro, in perioada 2008-2012, care are ca obiectiv dezvoltarea regionala. Actul normativ va merge la Cotroceni spre promulgare, Camera Deputatilor fiind for decizional. Legea a primit in Camera 235 de voturi "pentru", cinci "impotriva", iar cinci deputati s-au abtinut. Pe 2 februarie si Senatul a aprobat proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 109/2008.

Fonduri pentru dezvoltarea regiunii

Ordonanta data de guvernul Tariceanu in septembrie 2008 stabileste conditiile privind acordarea unui ajutor de stat individual in valoare nominala de 143 de milioane de euro, echivalent in lei, de catre Guvernul Romaniei, catre Ford Motor Company, care a achizitionat, potrivit contractului de vanzare-cumparare, 72,40% din actiunile detinute de AVAS la Societatea Comerciala Automobile Craiova. Prin contractul de vanzare, Ford se angajeaza la investitii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul a promis sa acorde pentru productia de autovehicule un ajutor de stat de 94,45 de milioane de euro, in perioada 2008-2012, iar pentru productia de motoare - de 48,5 milioane de euro in perioada 2010-2012. Ajutorul de stat individual regional acordat de guvern are ca obiect sustinerea regiunii de sud-vest a Romaniei si a fost autorizat de Comisia Europeana.
La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca statul roman va sustine investitiile din domeniul constructiilor de automobile atat ale Ford, cat si ale Renault si a anuntat acest lucru si la ultima reuniune a Consiliului European.
Potrivit unor publicatii economice, in decembrie, constructorul auto american Ford, care intentioneaza sa investeasca 675 de milioane de euro in Romania incepand cu 2009, a cerut statului roman garantii pentru imprumuturi la Banca Europeana de Investitii in valoare de 400 de milioane de euro.