Plenul Camerei a adoptat cu 175 de voturi pentru, patru contra si trei abtineri proiectul de lege a digurilor, prin care este infiintata o comisie de siguranta a digurilor si stabileste responsabilitatile in ceea ce priveste intretinerea acestora.
Legea este o initiativa a sapte senatori PNL, care au promovat-o pe baza unui proiect aflat in lucru de pe vremea guvernului Tariceanu.
"PNL va vota legea pentru ca este un act normativ lucrat in Ministerul Mediului in guvernarea Tariceanu. Pana acum, guvernul Boc nu a venit cu norme clare de protectie a digurilor si am fost nevoiti sa introducem legea in parlament", a spus deputatul PNL Lucia Varga in sedinta de plen.
In replica, presedintele Comisiei de administratie si mediu a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a tinut sa precizeze ca, in timpul cabinetului Boc, au fost demarate lucrari considerabile de consolidare si ridicare a unor diguri menite sa limiteze riscul de inundatii, considerand acuzatia lui Varga drept justificata.
"PDL sustine actul normativ si aceasta este o dovada clara ca guvernul sustine proiectele necesare Romaniei, chiar daca vin din partea opozitiei", a mai spus Barbu.
Legea stabileste exigentele de siguranta obligatorii pentru toti detinatorii digurilor si impune inventarierea si clasificarea digurilor. Totodata, devin obligatorii inspectiile periodice, la care se adauga inspectiile speciale care urmeaza sa se faca dupa fiecare viitura. Detinatorilor le incumba si obligatia de a se ingriji de evaluarea periodica a starii de siguranta de catre organisme specializate in domeniu. Deficientele de siguranta constatate va trebui corijate in maximum un an. Senatul a adoptat anterior legea, Camera Deputatilor fiind decizionala.