Camera de Comert care activeaza in Craiova a functionat in ultimul an sub doua denumiri, au fost emise acte cu parafe diferite, cu nume diferite ale aceleiasi institutii. Abia luni s-a votat modificarea statutului si schimbarea denumirii institutiei din Camera de Comert si Industrie "Oltenia" in Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj.

Dupa 19 ani de cand a luat fiinta Camera de Comert si Industrie "Oltenia" (CCIO), firmele membre a trebuit sa-i schimbe denumirea pentru ca institutia figura sub alt nume in legile romanesti. In ultimul an, chiar si in actele publice, Camera de Comert figura cand sub o denumire, cand sub alta, desi statutul Camerei - care este legea de capatai a institutiei - afirma ca entitatea se numeste CCIO, iar legea ii spunea "CCI a judetului Dolj". Oamenii de afaceri craioveni reuniti luni la sediul Camerei de Comert si Industrie cu sediul in Dolj au votat cu greu schimbarea denumirii institutiei, in cadrul Adunarii Generale a reprezentantilor. Multi dintre cei 84 de oameni de afaceri prezenti la eveniment au fost de acord sa modifice statutul Camerei, astfel ca entitatea se numeste Camera de Comert si Industrie (CCI) a judetului Dolj si nu mai poarta denumirea de Camera de Comert si Industrie "Oltenia".

Schimbare de brand

Virgil Boboc, membru in Colegiul de conducere al Camerei (care a prezidat sedinta Adunarii Generale), i-a informat pe intreprinzatorii privati ca institutia are denumirea stabilita de Hotararea de Guvern nr. 799/1990, coroborata cu Legea nr. 335/2007, care reglementeaza activitatea camerelor de comert din tara, si nu mai este permis sa se foloseasca denumirea CCI "Oltenia". "In hotararea de guvern se spune ca exista Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj. Stiu ca este greu sa renuntam la un brand consacrat, dar asa a venit si de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)", a spus Boboc.

Ambele denumiri, folosite de multa vreme

Ioan Vigaru, presedintele Camerei, a invocat faptul ca se folosesc de mult doua stampile ale institutiei cu nume diferite. Ba chiar si antetul s-a schimbat de mult, utilizandu-se denumirea fara "Oltenia", desi nu era modificat statutul acestei entitati. "De 19 ani se numeste CCIO si nu a vazut nimeni pana acum? Se foloseste antetul fara 'Oltenia', s-a creat chiar si stampila fara denumirea 'Oltenia' care se foloseste. Este o eroare involuntara sau voluntara pe care ei incearca sa o repare de mult timp", a acuzat Vigaru. El a adaugat ca "actele emise sub antetul CCI a judetului Dolj nu au nici o valabilitate" pentru ca denumirea din statut este CCIO.

Raducanoiu recunoaste. Se folosesc ambele denumiri

In sedinta de luni, fostul presedinte al CCIO, Constantin Raducanoiu, a incercat sa convinga auditoriul ca este vorba de denumirea stabilita de lege, si nu de un moft al celor din Camera. Ieri, insa, Raducanoiu a recunoscut ca in ultimul an s-au folosit doua stampile cu denumiri diferite ale aceleiasi institutii, dar "exista proiecte pe care le-am inceput cu denumirea 'Oltenia' si tot asa trebuie sa mergem pana la capat. Este cazul proiectului cu fonduri europene pentru Centrul Expozitional si acolo asa trebuie sa mergem pana la finalizarea lui, cu stampila cu denumirea 'Oltenia'. In caz contrar, trebuie sa facem addendum la proiect si se complica lucrurile. In restul actelor Camerei de anul trecut se foloseste noua denumire. E adevarat ca abia ieri (luni - n.r.) am modificat statutul, dar atunci s-a organizat Adunarea Generala a reprezentantilor", a spus Raducanoiu.

"Nu a functionat ilegal"

Avocatul Ioan Petre Surdu, si el reprezentant al Camerei, a precizat ca functionarea institutiei sub denumirea CCIO atata timp "nu este un lucru ilegal. Recunoasterea juridica a institutiei este aceasta din 1990, dar, din punct de vedere juridic, nu exista Camera de Comert si Industrie a judetului Dolj, ci ea acum a aparut, la modificarea statutului". Omul de afaceri Constantin Mandruleanu a propus sa se adopte a treia formula care sa pastreze si denumirea "Oltenia", si sintagma "judetul Dolj", dar nu s-a putut. In cele din urma, reprezentantii mediului de afaceri au votat pentru schimbarea denumirii si renuntarea la "Oltenia" din titulatura CCI, dar din 84 de participanti, 17 au votat impotriva si sase s-au abtinut.
Presedintele CCIR, Mihai Vlasov: Asa e corect!

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Vlasov, a declarat pentru GdS ca prin schimbarea denumirii nu s-a creat alta entitate juridica. "La Camera de la Dolj, folosirea in denumire a termenului 'Oltenia' era mai mult o sintagma de traditie, si nu una juridica. Asa este corect sa se numeasca in fiecare judet: camera de comert a judetului ... respectiv. Nu a functionat ilegal Camera de la Dolj si nu exista alta entitate juridica nou-infiintata prin modificarea recenta a statutului, asa cum nu este alta entitate Ministerul Justitiei de cand se numeste Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, de exemplu", a spus Mihai Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. El a invocat aceeasi Lege nr. 335/2007, care reglementeaza sistemul cameral din Romania.