Romania Libera publica un amplu interviu cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, intitulat "In Romania nu s-au intalnit prostii cu smecherii". Puteti citi in continuare a doua parte a interviului.
'RL: PNL va semna textul motiunii de cenzura initiate de PSD. Cum va arata ea cand cele doua partide au viziuni total diferite? PSD vrea desfiintarea cotei unice, PNL, nu.
CPT: In afara de aceasta problema, spuneti-mi unde este viziunea total diferita - cel putin in momentul de fata. Eu cred ca interesul celor doua partide este sa-si pastreze identitatea ideologica. Este absolut normal. Nu cred ca trebuie sa ne ascundem ca exista o competitie intre noi, cei din PNL si PSD. Eu nici nu mi-as imagina ca trebuie sa calcam pe urmele PSD-ului, dupa cum nici PSD-ul nu-si doreste sa calce pe urmele altora. Ceea ce ramane de facut este un demers inteligent, responsabil, de a uni fortele opozitiei si a forta caderea acestui Guvern care se dovedeste a fi incapabil. Cred ca disputele acestea de ordin ideologic ar trebui sa fie lasate acum cu un bemol mai jos. Cetatenii trebuie sa vada imaginea unei opozitii cat mai unite, cu o forta de lovire importanta. Eu si foarte multi dintre colegii nostri, aproape toti vom imbratisa ideea unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului. PNL nu are numarul necesar de parlamentari pentru a initia singur o motiune de cenzura, spre deosebire de PSD.
RL: Motiunea de cenzura - cred ca suntem de acord - este un mijloc si nu un scop. Daca va cadea Guvernul, ce fel de Guvern vedeti in loc?
CPT: PDL-ul si-a dat intreaga masura a incapacitatii si a incompetentei. Nu cred ca mai putem sa mai mergem cu o a treia formula. Suntem la al doilea Guvern in care Boc este prim-ministru - primul Guvern cu PSD, ma refer la coalitia care a functionat in 2009 si acum aceasta coalitie in care practic PDL-ul este singura forta dominanta. Sigur, exista si UDMR-ul sau independentii care sustin actuala putere dar trebuie sa ne referim la pricipala forta politica. Parerea mea este ca PDL-ul nu mai are ce sa caute intr-un viitor Guvern.
RL: Vedeti, asadar, o reconfigurare a majoritatii parlamentare?
CPT : Eu, in momentul de fata, nu pot sa va spun ca vad foarte simplu o reconfigurare. Eu vad o necesitate in reconfigurarea majoritatii parlamentare. Cred ca PDL-ul trebuie trimis la vatra o perioada lunga, sa se racoreasca, sa-si revina, sa se debaraseze de practicile pe care le-a instaurat in ultimii ani.
RL: Adica PDL-ul sa treaca in opozitie.
CPT: PDL-ul ar trebui sa treaca in opozitie si, sigur, vad necesara o alta majoritate parlamentara care sa fie agregata in jurul PSD-ului si PNL-ului.
RL: Deci un Guvern PNL-PSD?
CPT: Da... Dar un Guvern PNL-PSD astazi nu strange suficiente voturi. Trebuie creata o majoritate in Parlament, majoritate care sigur ca se poate crea pe baza unor discutii si negocieri intre fortele politice din Parlament.
RL: Fortele politice din Parlament care ar trebui - ca sa existe aceasta reconfigurare a majoritatii - sa iasa din arcul guvernamental sunt, probabil, UDMR si minoritatile.
CPT: Nu stiu, vom vedea. Cred ca acesta este un lucru care astazi merita o discutie, dar nu cea mai importanta discutie. Cel mai important este ca daca se va ajunge in situatia in care Guvernul actual pica, nu suntem intr-o situatie fara iesire. Constitutia ofera posibilitatea agregarii unei majoritati parlamentare. De altfel, majoritatea parlamentara, dupa alegeri, fara sa fi fost viciata in vreun fel nu era a PDL-ului. PDL-ul reprezenta o minoritate, asa incat nu cred ca suntem intr-o situatie fara iesire.
RL: PNL poarta discutii in acest moment cu UDMR sau minoritatile in vederea acestei reconfigurari?
CPT: Nu.
RL: Dar motiunea de cenzura, potrivit calendarului parlamentar actual, ar trebui sa fie votata undeva saptamana viitoare.
CPT: Corect.
RL: Daca Guvernul cade, nu e nevoie de un Guvern din umbra, poate dinaintea depunerii motiunii de cenzura?
CPT: Nu cred ca asa trebuie procedat. Sigur ca poate ar fi util ca presedintele PNL sa ia o initiativa politica astfel incat motiunea de cenzura sa aiba succes. Daca aceste negocieri politice nu vor fi facute inainte de motiunea de cenzura atunci nu ne putem astepta decat la un rezultat care sa certifice "status quo"-ul actual.
RL: Daca PNL si PSD nu vor reusi sa convinga colegi aflati acum in arcul guvernamental, care credeti ca vor fi perspectivele?
CPT: Perspectivele nu pot sa fie decat cele toate posibilele urmari pe care le vedem. Adica Romania sa continue sa plonjeze si mai adanc in recesiune economica. Dar este fundamental sa observam ca una din marile slabiciuni ale actualei coalitii politice este lipsa totala de incredere din partea cetatenilor. Din aceasta cauza si capacitatea lor de guvernare este limitata. Ei au pierdut increderea oamenilor si in mod normal ar fi trebuit sa-si dea seama si sa recurga la o atitudine politica, la un gest politic care este necesar in asemenea situatii. Cu alte cuvinte, sa isi prezinte demisia.
RL: Dar in acest context, dvs., partidele de opozitie, nu aruncati, prin motiunea de cenzura, un colac de salvare PDL-ului? Nu aveti un Guvern din umbra, daca o sa cada cabinetul Boc, ar fi din nou Guvern PDL.
CPT: Nu... Guvernul din umbra, repet, nu se poate crea decat ca urmare a unor negocieri politice intre partidele parlamentare privitoare la agregarea unei alte majoritati. Inainte de caderea cabinetului, un Guvern din umbra nu poate fi constituit decat de partidul de opozitie care este - as spune - de departe forta politica dominanta. Ceea ce in Romania, nu exista. Dar nu vad care-i colacul de salvare. Asa am putea sa spunem intotdeauna despre orice motiune de cenzura ca este un colac de salvare pentru actuala putere. Eu cred ca, daca vreti sa folosim o figura mai plastica, cu cat se vor mentine mai mult la putere cu atat caderea va fi mai usturatoare pentru PDL.
RL: E de presupus ca tensiunile sociale vor determina PDL sa ia adevarate masuri economice.
CPT: Nu, nu ii creditez cu asa ceva. Sunt incapabili. Sunt incapabili sa vada realitatile sociale, sunt incapabili sa inteleaga economia, sunt incapabili sa guverneze democratic. Partidul Democrat nu este decat un urmas extrem de demn a ceea ce au fost in Romania, dupa revolutie, FSN-ul si PDSR-ul. Si au dovedit ca sunt capabili sa duca la cote nebanuite politica perversa a partidelor de tip comunist, transformate dupa revolutiile din anii ‘90 in asa-zis democratice.
RL: Dar ati castigat alegerile in 2004 impreuna cu Partidul Democrat, domnule Tariceanu. Remarcati unele semnale de impacare din zona Palatului Cotroceni si a PDL? Ma refer in speta la declaratia domnului Cristian Preda, ca Guvernul ar trebui s-asculte si ce spun partidele de opozitie, ca ar trebui sa nu mai existe abordari adolescentine de tipul "e vina ta! ba e vina ta" etc. Le sesizati?
CPT: Le sesizez. Numai ca ele vin din partea unor oameni cum este Cristian Preda, pe care eu il apreciez foarte mult si pentru ca nu vreau sa fac o remarca malitioasa am sa spun ca el are o viziune nu naiva - pentru ca atunci as fi malitios - am sa spun ca el are o viziune idealista a lucrurilor, care nu se regaseste la ceilalti membri ai PDL-ului, care sunt manati numai de un singur lucru: de interese. Deci semnalele care vin din partea PDL-ului - si ma refer la ceilalti, nu la Cristian Preda - nu vin dintr-o dorinta de recastigare a increderii, ci din interes pentru a gasi o formula politica pentru a se mentine la putere. Si eu cred ca PNL nu trebuie, in actualele conditii sa faca vreo concesie.
RL: Excludeti cu totul o impacare cu PDL?
CPT: Aici nu e problema de impacare, nu suntem certati. Cei de la PDL trebuie sa-nteleaga ca in Romania nu s-au intalnit prostii cu smecherii. Daca vor sa guverneze dupa acest principiu, tipic pentru mahalaua bucuresteana, se insala. Ei trebuie sa inteleaga ca guvernarea si politica unei tari serioase trebuie sa se faca respectand principiile fundamentale ale democratiei si cutumele politice, adica regulile jocului
politic. Daca vor dori intotdeauna ca intr-un parteneriat sa fie ei cei care castiga si ceilalti, obligatoriu, cei care pierd, atunci nu vor avea viata buna si indelungata cu nimeni.
RL: Si care ar fi gesturile care v-ar dovedi ca PDL intelege aceste aspecte? PDL sau presedintele Basescu.
CPT: Primul gest concret ar fi sa plece in opozitie o lunga perioada de vreme si sa se debaraseze de tot balastul acumulat in ultimii ani, pornind de la increderea in forta lui Basescu de a impune tuturor, impotriva oricaror reguli, propria vointa politica. De a impune tuturor, nu numai partidelor politice, ci si electoratului.'


CV Calin Popescu Tariceanu
Martie 2009 - A pierdut conducerea PNL in favoarea lui Crin Antonescu, la o diferenta substantiala de voturi.
2007-2008 - Prim-ministru al unui guvern minoritar, format din PNL si UDMR, sustinut in Parlament de PSD.
2004-2007 - Prim-ministru al Aliantei D.A. intr-un guvern format din PNL, PD, UDMR si, temporar, Partidul Umanist Roman, actualul PC.
2005 - A devenit presedinte al Partidului National Liberal, functie pe care a detinut-o si interimar dupa retragerea, in octombrie 2004, a lui Theodor Stolojan.
1996-1997 - A fost ministru al Industriei si Comertului in Guvernul Victor Ciorbea.
1996-prezent - Deputat de Bucuresti si de Ilfov.
1990 - Membru fondator al PNL, indeplinind apoi si functia de secretar executiv.
1976 - A absolvit Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti, iar ulterior a facut un master in matematica si informatica la Universitatea Bucuresti'