Premierului Taricenu i-au trebuit cateva zile pentru a se dezmetici din socul loviturilor primite in ultimul timp. Raspunsurile date aseara in cadrul unei emisiuni televizate au avut insa darul de a mai stinge cateva semne de intrebare. Un singur aspect a ramas nelamurit si ofera, in parte, explicatia acestui razboi ascuns, dar nemilos care se poarta in ultimele zile in preajma celor mai puternici oameni din tara: Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru aproape ca a recunoscut oficial ca relatia dintre el si presedinte este mai mult decat incordata, dand de inteles ca acest razboi mocnit este departe de se fi incheiat.
Una dintre cele mai interesante declaratii ale premierului a fost cea legata de relatia sa cu presedintele. „Relatia mea cu Traian Basescu este una institutionala si de comunicare si prefer sa nu mai fac alte comentarii”, a punctat sec Tariceanu. Un raspuns de circumstanta si diplomatic, dar plin de intelesuri. Refuzul oricaror comentarii lasa sa se intrevada ceea ce toata lumea banuia deja: intre Palatul Victoria si Cotroceni exista o stare de tensiune extrema, fiecare dintre cele doua puteri urmandu-si cu incapatanare calea. Presedintele, adept al unei politici autoritare si lipsite de compromisuri, vrea sa-si impuna suprematia si in ograda guvernamentala; Tariceanu, caracterizat de multi drept un politician slab, pare a-si fi insusit rolul de conducator si incepe sa constientizeze puterea pe care o detine. In consecinta, nu mai „percuteaza” la fel de repede la indicatiile Cotroceniului si, treptat, isi croieste propriul drum. A inceput sa foloseasca si alte surse de informare decat cele oficiale si nu se fereste sa recunoasca public ca se asteapta sa fie pus in curand la zid. Concret, Tariceanu nu exclude ca el sa fie unul dintre acei politicieni ale caror conturi sunt verificate la sange. Nu are nimic impotriva acestor investigatii, singura lui conditie fiind ca rezultatele acestor cercetari sa fie facute publice. Si asta pentru ca este sigur ca pe numele sau nu exista nici un dosar penal: „Daca ar fi existat un dosar penal, atunci as fi fost instiintat, pentru ca sunt totusi prim-ministrul Romaniei”.

Basescu stia de telefonul catre Botos

Tariceanu a reluat tema misteriosului telefon dat procurorului general Ilie Botos in perioada in care Dinu Patriciu era retinut de Parchet. Premierul sustine ca a fost un telefon de informare, prin care voia sa vada exact care e mersul anchetei. Mai mult, i-a spus si lui Basescu de gestul sau: „Nu am avut motive sa ma feresc”, a intarit premierul. Pus sa comenteze afirmatiile Monicai Macovei, potrivit carora Tariceanu a facut o greseala sunandu-l pe Botos, primul ministru a avut o replica inspirata. El a declarat ca ministrul Justitiei si-ar fi dat demisia daca ar fi constatat ca seful Executivului se amesteca in actul de justitie: „O cunoasteti pe Monica Macovei si daca ea ar fi constatat ca este o ingerinta a mea in actul de justitie, si-ar fi dat demisia”.