Ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, legate de demisia din functie in cazul suspendarii sale de catre Parlament, i-au oferit premierului Tariceanu ocazia de a califica un astfel de comportament al sefului statului ca expresie a unei disperari si cautarii de solutii politicianiste. Tariceanu a apreciat ca "menirea" sefului statului nu este de a introduce temeri la nivelul populatiei si a aratat ca presedintele actioneaza "pentru a-si apara scaunul si nu in interesul cetateanului". Premierul a admis ca este dreptul presedintelui sa demisioneze din functie, precizand totodata ca PNL nu a luat inca o decizie in privinta votului pentru suspendarea presedintelui.

Basescu sa plateasca si situatia sa revina la normal!

Premierul a afirmat ca, probabil, a venit momentul ca presedintele Basescu sa raspunda acum pentru o atitudine inexplicabila prin care s-a implicat cu indarjire in conflicte si lupte care au provocat probleme societatii. "Presedintele nostru a fost prea putin interesat de probleme fundamentale ale romanilor si ale tarii si s-a implicat cu indarjire in conflicte si lupte care nu au facut decat sa creeze clivaje in interiorul societatii. Probabil ca acum a venit momentul sa raspunda si sa plateasca pentru aceasta atitudine in care a perseverat intr-o maniera pe care eu nu pot sa o inteleg", a spus Tariceanu, referindu-se la procedura de suspendare a presedintelui.
Tariceanu a mai apreciat ca desfasurarea procedurii de suspendare va aduce "o clarificare" si a afirmat ca spera ca, dupa derularea acesteia, situatia din Romania sa revina cat mai curand la normal. El s-a aratat totusi ingrijorat de consecintele pe care aceasta le poate avea asupra intregii situatii politice din Romania. "Sunt preocupat si ingrijorat de consecintele pe care aceasta procedura le poate avea asupra intregii situatii politice din Romania. Din pacate, devine tot mai clar ca presedintele este mai preocupat de propriile interese decat de interesul general al tarii", a precizat Tariceanu.

Tariceanu nu vorbeste despre o candidatura, Becali da

Premierul nu a dorit sa precizeze daca se va inscrie in cursa prezidentiala in cazul alegerilor anticipate care ar urma unei demisii a sefului statului. El aratat ca nu vrea sa intre intr-un joc al speculatiilor pe baza unei simple declaratii a sefului statului. Tariceanu a apreciat totodata ca o asemenea atitudine a pre-sedintelui nu va putea schimba optiunea parlamentarilor PNL privind votul pentru suspendarea lui Basescu.
In legatura cu acest subiect, premierul a aratat doar ca un eventual scrutin prezidential nu se va suprapune cu alegerile pentru Parlamentul European. Despre o candidatura la prezidentialele anticipate vorbeste, in schimb, presedintele executiv al PNG-CD, Dan Pavel, care confirma o participare a lui Becali la acest scrutin. "George Becali va candida la alegerile prezidentiale, eventual anticipate", a aratat Pavel. El a mai precizat ca seful PNG nu va duce o politica de atacare a lui Traian Basescu.
"PNG si Becali se vor concentra pe o campanie pozitiva", a declarat intr-o conferinta de presa Dan Pavel, explicand ca este vorba "despre o chestiune de principiu". Pavel a invocat faptul ca presedintele PNG nu este de acord cu situatia in care se afla acum Traian Basescu, aceea de a fi hartuit de fostii parteneri politici si suspendat de Parlament. "In mod normal, presedintele George Becali ar fi preferat sa se confrunte cu Traian Basescu in 2009, o confruntare curata, nu profitand de aceast situatie. Sigur, daca se va intampla acum, vom fi pregatiti", a spus acesta.

Conservatorii si PRM-istii, pe pozitia de chibiti

De la PC, vicepresedintele partidului, Petru Calian, crede ca liderul PD, Emil Boc, va deveni candidatul democratilor la functia de presedinte al Romaniei, in conditiile in care Traian Basescu nu va mai candida la alegerile prezidentiale anticipate. In opinia acestuia, Traian Basescu are urmatoarea alternativa: sa urmeze gestul Monei Musca si sa nu mai candideze sau sa salute populatia din spatele gratiilor lui Corneliu Vadim Tudor.
"In situatia in care Traian Basescu isi va da demisia in urma suspendarii, va iesi din viata politica. In perioada de 90 de zile, fie se va dovedi ca a facut politie politica, iar PC are dovezi in acest sens, fie va fi judecat si condamnat, probabil, in dosarul Flota, variante in care nu va mai putea fi candidatul PD", a declarat deputatul Calian. De la PRM, Funar ii recomanda lui Basescu sa demisioneze inainte de suspendarea din functie. Gheorghe Funar, secretar general al PRM, ii recomanda presedintelui Traian Basescu sa demisioneze din functie inainte de a fi suspendat de Parlament.
"Nu va rezista trei luni in fata parlamentarilor. A recunoscut ca a incalcat Constitutia si nu-i va fi usor in fata a 400 de parlamentari", a mai spus Gheorghe Funar. El a declarat ca aceasta varianta ar fi cea mai buna pentru actualul sef al statului care ar avea, astfel, sanse sa se inscrie la alegerile prezidentiale anticipate. "Ii sugerez sa semneze demisia cat mai repede, pentru a nu ajunge la supliciul din Parlament. In situatia in care o semneaza in zilele urmatoare, se ajunge la alegeri prezidentiale anticipate, in a doua jumatate a lui iunie", a afirmat Funar. Potrivit acestuia, in ipoteza in care Traian Basescu va demisiona doar dupa ce va fi suspendat de Parlament, risca foarte mult de pe pozitia de presedinte suspendat si nu mai are rost sa candideze.