Craiova a primit subventia de 19,2 milioane de lei de la guvern, bani cu care Termoficarea isi va achita din datoria catre Complexul Energetic. Suma nu ajunge insa decat pentru a incalzi orasul in urmatoarea luna.
Mult asteptatul ajutor financiar de la guvern, menit sa acopere din cheltuielile cu energia termica livrata Craiovei, a fost aprobat. 19.283.000 de lei vor ajunge de la bugetul de stat in contul Complexului Energetic Craiova si vor stinge o parte din datoria de 170 de milioane de lei pe care Regia Autonoma de Termoficare (RATf) o are fata de furnizorul de caldura si apa calda al orasului. Suma, care reprezinta subventii restante de la stat, nu va ajunge insa decat pentru o luna. Pentru ca locuitorii Craiovei sa beneficieze de caldura pe perioada de iarna trebuie ca Termoficarea sa continue actiunea de recuperare a datoriilor inceputa in aceasta luna.
"Faptul ca s-au alocat pentru Craiova aproape 20 de milioane de lei de la guvern pentru caldura este un prim semn bun. Dar daca in perioada urmatoare nu se vor lua masuri, acesti bani nu ne vor ajunge nici pentru o luna. S-a dat drumul la caldura, insa ea trebuie sa ajunga in tot orasul", a precizat viceprimarul Marinica Dinca, in sedinta de ieri a consiliului local.

RATf va trece la debransari

In cadrul aceleiasi sedinte, Sorin Iordache, directorul comercial al RATf, a fost pus de consilierii locali sa dea explicatii in legatura cu caldura din municipiu. "Ce se intampla cu caldura in Craiova, pentru ca nu putem sa ne jucam cu aceasta situatie?" sau "Daca se recupereaza toti banii de la craioveni se acopera toate datoriile Termoficarii?", au fost doar cateva din intrebarile la care Iordache a trebuit sa dea raspunsuri.
"In prezent, nu exista alta posibilitate de a primi caldura in Craiova decat pe bani. Ce am primit de la guvern este un balon de oxigen pentru noi, dar aceasta suma nu este suficienta decat pentru o luna. Noi trebuie sa strangem in continuare banii de la cei care au datorii", a spus directorul comercial de la RATf. "Se fac eforturi ca sa se achite aceste datorii. Mergem pe la asociatii cu reprezentanti de la Compania de Apa, cu cei de la Politia Locala, pentru ca mai intalnim si oameni recalcitranti", a adaugat Sorin Iordache.
Acesta a mai mentionat ca, pe langa actiunea de recuperare a datoriilor, vor exista si intalniri cu reprezentanții asociatiilor de proprietari si locatari "pentru ca Termoficarea sa treaca la debransari pe blocuri sau chiar pe apartamente, daca este posibil". Consilierul local Dan Cherciu susține insa ca sumele care ar trebui incasate de la populație, la care face referire RATf, sunt ipotetice si ca nu exista nici o cale juridica pentru ca acestea sa mai fie recuperate. In prezent, RATf are un deficit de 90 de milioane de lei.

"Sa se stearga penalitatile!"

In ceea ce priveste datoria de 170 de milioane de lei pe care Regia de Termoficare o are fata de Complexul Energetic Craiova, Iordache a tinut sa precizeze ca aceasta nu poate fi acoperita nici daca, teoretic, s-ar recupera toti banii restanti de la populatie. "In acest caz am incasa o suma ceva mai mica, cam cu 13 milioane de lei mai putin, pentru ca Regia a inregistrat pierderi trei-patru ani la rand din cauza investitiilor care s-au facut in conductele pe care le administram sau la instalarea schimbatorilor de caldura. Dar o sa se recupereze si nu o sa mai existe aceasta diferenta", a spus Sorin Iordache.
Consilierul local Gheorghe Nedelescu a venit si cu o alta propunere: "Poate reusim, la nivel de guvern, sa stergem penalitatile si atunci nu ar mai fi probleme. Sa invitam toti parlamentarii de Dolj la un pahar cu apa si sa incerce sa faca ceva pentru a sterge penalitatile pe care le are de platit Termoficarea".