Mediafax informeaza: 'Saftoiu: Daca se concretizeaza alianta cu PSD, voi face opozitie in interiorul PNL'
'Deputatul PNL Adriana Saftoiu a declarat, vineri, la RFI, ca, prin alianta cu PSD, formatiunea liberala ar putea sa provoace o dezamagire in randul electoratului, ea precizand ca, daca alianta se va concretiza, va face opozitie in interiorul PNL.
"In ce masura, timp de 20 de ani, aliantele facute doar cu un scop de a da pe cineva jos au avut eficienta? Se pare ca aliantele nu au functionat foarte bine, cel putin in folosul cetatenilor", spune Adriana Saftoiu.
Ea crede ca nu este suficient sa-i dai jos pe Emil Boc si Traian Basescu si ca trebuie sa vii cu ceva in loc.
"Aici cred ca ar fi trebuit sa existe o analiza foarte serioasa din partea partidelor. Doar a-l schimba pe Boc sau pe Traian Basescu nu e suficient. Sigur ca da, guvernarea Boc si-ar merita din plin o sanctiune si sa renunte, sa zic asa, la guvernare. Dar in momentul in care eu ma duc in fata electoratului, in afara faptului ca-i spun ca vreau sa-i dau jos pe Boc si pe Basescu, ce alte lucruri ii mai spun? Sunt lucruri generale, pe care le poate spune absolut orice partid: cresterea nivelului de trai, siguranta cetateanului, justitie independenta, modernizarea statului sunt principii foarte generale si toata lumea e de acord cu ele", a sustinut, la RFI, Saftoiu.
"Sa luam, sa zicem, reforma statului. Cum vede PNL, cum vede PSD, cum vede PC reforma statului? Coincid punctele de vedere? Unii poate vor ca presedintele Romaniei sa fie ales de Parlament, alt partid poate vrea sa ramanem pe actuala formula. Ce ne facem? Facem o alianta, dam jos o guvernare si un presedinte, dupa care ne intalnim in acelasi punct, incercam sa ne reglam punctele de vedere, in timp ce ar trebui sa savarsim actul de guvernare. Eu am mari rezerve ca putem sa continuam cu acest tip de politica. Mize doar pe termen scurt", afirma deputatul liberal.
Adriana Saftoiu considera ca PNL ar fi trebuit sa ramana "pe dreapta".
"Practic, ar fi trebuit sa ramanem pe dreapta, sa incercam sa consolidam mesajul de dreapta si sa spunem ceva mai mult decat atat: 'Jos Boc!', 'Jos Traian Basescu!'. Riscul la care ne supunem noi acum este sa nu oferim clar o doctrina si o viziune", apreciaza ea.
Parlamentarul PNL precizeaza ca, daca se va concretiza alianta cu PSD, va face opozitie din interiorul partidului.
"Probabil ca pot sa preiau modelul domnului Crin Antonescu, care la randul sau, cand s-a facut Alianta D.A. PNL-PD, nu a fost un sustinator al acelei aliante si a incercat de-a lungul timpului sa-si impuna punctul de vedere si sa si-l sustina. Nu-mi ramane decat sa fac acest lucru. Eu n-am o problema cu oamenii, in mod clar, ci am o problema cu fundamentul si principiile construirii actului politic. Totusi, nu pot sa nu tin cont de istoria recenta a Romaniei, de 20 de ani, si sa ma iluzionez ca politica asta inseamna doar atat, vreau la putere si toata lumea imparte cascavalul. Din pacate, discutiile publice sunt despre cine ce functii imparte, ceea ce nu arata maturitate politica si nici responsabilitate", conchide Saftoiu.
"S-ar putea sa provocam o dezamagire-n randul electoratului, sa spuna ca nu suntem chiar de dreapta, sa ne asteptam ca PDL sa profite - ceea ce si face deja - de aceste aliante si sa ne aseze insistent pe partea stanga si nu cred ca acolo ar trebui sa ne fie locul", afirma deputatul liberal.
Adriana Saftoiu, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Varujan Vosganian s-au opus aliantei dintre Partidul National Liberal si Partidul Conservator. Pasul urmator al PNL este o alianta cu Partidul Social Democrat.