DeCe News : Ziua in care 322=235. Live text de la Motiunea de cenzura. Guvernul Basescu-Ungureanu a cazut

In Parlament a inceput dezbaterea si votarea Motiunii de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!". De la instalarea regimului de putere personala al lui Traian Basescu, ar fi a doua oara cand un guvern marioneta instalat de acesta ar putea fi demis. In octombrie 2009, o motiune de cenzura a trecut, iar premierul Emil Boc a ramas interimar, pana la alegeri.
Aflat de mai nici trei luni in fruntea Guvernului, premierul Mihai Razvan Ungureanu sufera la o prabusire fara precedent a cotei de incredere si nu ar reusi sa mai ramana in functie pana la alegerile din noiembrie. Schimbarea majoritatii in Camera Deputatilor, dupa ce Senatul are o majoritate USL pune in discutie legitimitatea regimului Basescu, fiind discutate atat scenariul preluarii guvernarii de catre Opozitie, cat si al suspendarii presedintelui.
USL are nevoie de voturile a 231 de senatori si deputati, care ar trebui sa voteze DA la motiune. Astfel, votul lor ar fi similar votul celor 322 parlamentari care l-au suspendat pe Basescu in primavara anului 2007.
UPDATE 9:20 - Cezar Magureanu a anuntat ca va vota pentru motiunea de cenzura, dupa ce s-a consultat cu PNL-istul Dan Radu Rusanu. Magureanu si-a dat demisia in urma cu putin timp din PDL, ramanand senator independent.
UPDATE 9:30 - A inceput sedinta in care motiunea de cenzura se va vota. Parlamentarii USL sunt prezenti in numar foarte mare, in vreme ce bancile puterii sunt aproape goale, senatorii si deputatii acesteia incepand abia acum sa vina.
UPDATE 9:34 - Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu citeste de la tribuna textul motiunii de cenzura.
UPDATE 9:40: - Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicas a declarat, vineri, ca va vota impotriva motiunii de cenzura
UPDATE 9:48 - Victor Ponta: "Sper ca mai exista oameni cu demnitate, oameni cu respect, cu simt politic. Votati motiunea, fiti oameni!"
Birourile Permanente reunite au stabilit timpii de dezbatere: Guvernul are la dispozitie maximum 60 de minute, atat pentru inceputul motiunii, cat si pentru partea de final, pentru a-si exprima punctul de vedere.
Grupului parlamentar PDL i-au fost alocate 53 de minute pentru dezbatere, in timp ce PSD are la dispozitie 44 de minute.
Liberalilor li s-au alocat 29 de minute, UDMR are la dispozitie 9 minute, in timp ce minoritatile si independentii au la dispozitie 6 minute pentru discursuri.
UPDATE 10:00 - Crin Antonescu: "Mult a fost, putin a ramas. Din partea USL nu veti avea nicio surpriza. Nu am de unde sa stiu ce vor face democrat-liberalii."
UPDATE 10: 08: Ponta a anuntat ca Opoztia mai are nevoie de patru parlamenari. Ungreanu mai este sustint doar de un singur romann si acela este Traian Basescu.
UPDTE 10: 17 - Boc: Opozitia nu are cele 231 de voturi necesare pentru a trece motiunea. PDL nu ia in calcul alta varianta decat ramanerea actulului Guvern.
UPDATE: 10: 20 - Boc: Am vorbit cu fiecare parlamentar in parte si sunt convins ca in acesta zi Coalitia va sta unita. Motiunea USL nu are sanse.
UPDATE: 10:25 - Mihai Razvan Ungureanu: "Doresc sa le raspund celor care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea primului ministru de a se afla la Varsovia. Am fost acolo pentru Romania, pentru a apara interesele Romaniei. Stim cu totii ce inseamna China. Romania nu e un magazin pe care sa pui o placa inchizand usa si sa spui ca te intorci dupa ce iti termini vacanta, eventual in Dubai. Incerc sa-mi dau seama cum percep cetatenii romani care se afla in afara granitelor mesajul ca ideile de nediscriminare nu isi mai pot gasi reflectie in actiunea unei parti a politicienilor din Romania."
UPDATE: 10:37 - Premierul Ungureanu a declarat, in discursul sau din Plenul Parlamentului, ca nu este convins ca PNL, in afara vehementei cu care ii ataca apartenenta politica, chiar crede in justetea motiunii de cenzura, in conditiile in care masurile de privatizare ale Guvernului au fost sustinute si de fostul premier liberal Tariceanu.
UPDATE: 10:50 - Aproximativ 20 de parlamentari ai coalitiei de guvernare sunt in sala de plen a Parlamentului in timp ce premierul Ungureanu isi prezenta discursul la dezbaterea motiunii de cenzura.
UPDATE 10:59 - Ionut Chisalita de la PSD a venit in scaunul cu rotile la Parlament.
"Sper ca prin prezenta mea sa dau un exemplu tuturor parlamentarilor sa mearga sa voteze. Consider ca acest guvern este incapabil", a spus Chisalita.
VEZI FOTO - Ionut Chisalita a venit in scaunul cu rotile la Parlament
UPDATE 11:14 -PDL-istul Theodor Paleologu: "Rade ciob de oala sparta", a declarat el despre pretentiile Opozitiei referitoare la Putere, exprimate in motiunea de cenzura.
UPDATE 11:26 - A luat cuvantul Victor Ponta
UPDATE 11:29 - "Guvernul actual este Basescu-Ungureanu, nu doar Ungureanu. Trebuie sa dai vina si pe cel care decide, nu doar pe cel care executa. Sper sa nu mai avem ocazia sa ascultam raportul a 100 de zile de mandat a guvernului Ungureanu, deja stim ce nu s-a realizat in aceasta perioada", spus Ponta la inceputul discursului.
UPDATE 11:45 - Victor Ponta: "Alaturi de colegii din USL, sunt gata, de maine, sa imi asum conducerea tarii"
UPDATE 11:50 - "Langa mine se afla un prieten si un deputat care a vrut sa isi faca datoria fata de cei care l-au ales. Ii multumesc lui Ionut Chisalita si ii spun ca ramane prietenul nostru si ca indiferent de rezultatul motiunii, in inima mea va ramane gestul pe care l-a facut fata de lasii, fricosii si lipistii de demnitate.", a spus Ponta
UPDATE 11:52 - Ioan Oltean: Avem atatea voturi cat sa nu treaca motiunea
UPDATE 11:54 - Ungureanu a iesit din sala de plen. Nu a dorit sa faca declaratii presei la iesire, doar a cerut zambind sa fie lasat sa treaca. A fost preluat imadiat de Roberta Anastase si Ioan Oltean.
UPDATE 12:00 - Ciprian Dobre, de la PNL, a tinut un discurs in maghiara, engleza si romana.
UPDATE 12:08 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor: "Romana am inteles-o, engleza am inteles-o. A treia limba a semanat cu maghiara, dar nu prea. Provenind, ca si mine, dintr-un oras unde jumatate dintre cetateni sunt romani si jumatate maghiari (n.r. Targu Mures), Ciprian Dobre ar trebui sa invete mai multa maghiara".
UPDATE 12:20 - Ungureanu a revenit in sala de plen insotit de trei dintre ministri Cabinetului sau.
UPDATE 12:23 - Ponta: "Din informatiile pe care le am in acest moment avem 227 de parlamentari care vor vota motiunea. Nu s-a razgandit niciunul dintre cei care au trecut la USL."
UPDATE 12:25 - Catalin Croitoru, deputat PDL, a declarat ca va trece la PSD si ca va vota astazi la vedere.
UPDATE 12:30 - A luat cuvantul liderul PNL, Crin Antonescu
UPDATE 12:37 - "Puterea Guvernului nu vine de la cetatean, ci de la telefonul lui Basescu", a spus Antonescu
UPDATE 12:47 - Crin Antonescu: Este jenant sa ne spuneti povesti despre nationalism si patriotism luminat de la inceputul anilor ’90. Nimeni dintre noi nu a negat niciodata dreptul minoritatilor la identitate lingvistica si culturala. PSD si PNL au guvernat impreuna cu UDMR si au facut lucruri fundamentale pentru minoritatea maghiara. PNL nu va accepta niciodata ideea ca limba romana nu mai este singura limba oficiala in statul roman. Facem facultati in cate limbi vreti, dar statul roman, cat timp exista, cat nu l-ati dus acasa in Modrogan, statul are obligatia sa dea dreptul oricarui cetatean sa mearga la medic si sa vorbeasca limba oficiala - limba romana."
UPDATE 13: 02 - Deputatul PDL, Mircia Giurgiu, a anuntat ca va vota motiunea de cenzura.
UPDATE: 13: 04 - Boc: Motiunea nu trece! Pierderea lui Catalin Croitoru era asumata de mult timp.
UPDATE 13: 12 - Udrea: Motiunea nu trece si este bine asa. Este mai bine pentru tara. Un guvern cu Ponta acum nu ar avea niciun rost.
UPDATE 13: 23: Sorin Placinta a izbucnit in plans in momentul in care a intervenit in plen. Aceasta a cerut ca presa si politicienii sa nu ii mai hartuiasca familia. "Am plans in Plen pentru ca ma doare burta si nu mai suport sa ma ameninte nimeni"
UPDATE 13:27 - Sorina Placinta: Da, votez motiunea de cenzura!
UPDATE 13:35 - "PDL-istii care voteaza motiunea de cenzura vor fi exclusi direct din partid, este o chestiune de caracter", sustine Emil Boc
UPDATE 13:52 - Ponta: Domnule Ungureanu va multumesc ca ca nu v-ati luat si de bona mea si doar de vacanta in Dubai!
UPDATE 13:55 - Mihai Razvan Ungureanu a revenit la tribuna Parlamentului. "Ati observat astazi doua moduri de adresare. Unul al fostului premier Adrian Nastase, caruia ii multumesc, si unul al lui Victor Ponta, care vrea sa fie premier, si caruia nu pot sa-i multumesc".
UPDATE 14:00 - Sorina Placinta NU poate vota, pentru ca este incuiata in biroul Ralucai Turcan.
UPDATE 14:02 - Procesul de vot a inceput. Parlamentarii puterii nu voteaza.
UPDATE 14:11 - Sorina Placinta a fost strigata in Parlament si trecuta ca ABSENTA.
UPDATE 14:20 - Potrivit unor zvonuri, anumiti membri ai minoritatilor nationale s-au decis in ultimul moment sa nu mai voteze pentru motiunea de cenzura.
UPDATE 14: 30 - Varujan Pambuccian a confirmat pentru DeCe News ca va vota motiunea. "Da, votez la motiune!"
UPDATE 14: 33 - Surse din PNL au precizat pentru DeCe News ca senatorul Sorina Placinta nu se afla in plen in momentul votului. Se pare ca acesta a fost amenintata de membrii ai PDL si a cedat santajului. Se pare ca ea se afla in biroul Ralucai Turcan.
UPDATE 14: 38 - Nici Raluca Turcan nu a fost prezenta in plen la momentul votului.
UPDATE 15:00 - Motiunea de cenzura a trecut cu 235 de voturi "pentru" si 9 "impotriva".
UPDATE 15:15 - MRU: "Le multumesc tuturor ministrilor cu care am guvernat"