Mai multi directori executivi si adjunctii lor de la institutiile descentralizate din Dolj au fost destituiti vineri prin ordine ministeriale, ca urmare a intrarii in vigoare a ordonantei ce va rade toata sefimea din fruntea autoritatilor subordonate guvernului.

Epurarile de primavara la varful deconcentratelor au inceput vineri sa se faca simtite in Dolj. Opt directori ai unor institutii subordonate Ministerului Muncii si doi de la Garda Financiara au fost deja pusi pe liber. Restul, alte cateva zeci, asteapta resemnati sa primeasca ordinele de la Bucuresti. La Casa de Pensii Dolj, directoarea liberala Ileana Ciutan a primit vineri decizia prin care a fost data afara, impreuna cu cei doi adjuncti. "Ordinul a venit azi (vineri - n.r.). Avem 30 de zile de preaviz. Ma asteptam sa fim dati afara pentru ca am citit ordonanta. O sa iau in calcul participarea la concurs", a declarat Ciutan. Fara functii au ramas si sefii de la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj. Proaspat reinstalat in functie, directorul liberal Silviu Cotiga a ramas fara scaun, impreuna cu cei doi adjuncti ai sai. Decapitata a fost si Garda Financiara. Atat comisarul-sef, Dragos Ursulescu, cat si adjunctul sau, Dumitru Iordache, au fost dati la o parte. Ursulescu a precizat ca se mai gandeste daca isi va depune dosarul pentru concurs. La Agentia de Prestatii Sociale Dolj, directorul Marius Simcelescu a declarat ca a primit ordinul de restructurare a postului. "Ma gandesc sa contest ordonanta la Avocatul Poporului. La concurs nu ma voi inscrie. Ce, asta e concurs? Poate concurs de imprejurari", a spus Simcelescu.
In privinta celorlalti directori, demiterile sunt chestiuni de cateva zile. "Astept demiterea cu interes. Stiam de ordonanta asta de mai multe luni. Mi se pare o idiotenie si cred ca vor fi foarte multe procese. Eu voi contesta demiterea atunci cand va veni, pentru ca nu poti schimba o lege (a functionarului public - n.r.) cu o ordonanta. Ma voi inscrie la concurs doar daca voi vedea ca postul nu este castigat dinainte", a spus directorul Directiei pentru Cultura, Dan Lupescu. Seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Cristian Burada, a precizat ca se va inscrie la concurs in anumite conditii. "Daca imi va conveni salarizarea si in cazul in care ceea ce se vrea coincide cu gandirea mea profesionala, probabil ca ma voi inscrie", a declarat Burada.

Inspectoratul Scolar, marul discordiei

Pe lista neagra a demiterilor se afla si cei trei inspectori ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, dar si directoarea Casei Corpului Didactic (CCD) Dolj: Diana Maria Busoi, inspector scolar general, Luminita Popescu si Rodica Geanina Chirigiu, inspectori generali adjuncti, dar si Ersilia Oprescu, director CCD. Pana vineri dupa-amiaza, reprezentantii ISJ Dolj nu intrasera oficial in posesia ordonantei, potrivit careia vor fi demisi, ci o listasera de pe internet. "Asteptam insa ca Ministerul Educatiei sa publice pe site aceasta ordonanta. Dupa calculele noastre, contractul nostru se va incheia in termen de 15 zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial, adica pe 7 mai. Astept sa vad ce negocieri vor avea loc, deoarece prefer sa ocup un post in domeniul meu de activitate. Sunt convinsa ca planul managerial pe care l-am adoptat in urma cu trei ani poate avea rezultate concrete, asa cum am reusit si pana acum", a mentionat Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj. Busoi este hotarata sa se inscrie la concursul pentru desemnarea noului inspector general, considerandu-se un "adversar de temut" pentru ceilalti candidati. "Astept insa cu interes sa gasesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca noul inspector general, deoarece pana in prezent, in aceasta ordonanta, nici macar titulatura in invatamant nu este o conditie pentru viitorii candidati. Stiu ca era obligatoriu sa ai opt ani vechime in invatamant, sa fii titular, sa ai gradul I etc...", a adaugat Diana Busoi. Sefia ISJ Dolj este cauza blocarii negocierilor dintre cele doua partide ale coalitiei, PD-L si PSD. Acesta din urma a cerut ca un pesedist sa vina la conducerea ISJ Dolj, in timp ce PD-L a cerut ca vicele liberal al Consiliului Judetean Dolj, Dan Mogos, sa fie debarcat din functie, in conditiile in care la Dolj exista o alianta intre PSD si PNL. Activitatea sefilor inspectoratelor scolare va fi evaluata, cei care nu au performanta vor fi demisi, iar pentru ocuparea posturilor se va organiza concurs, considera ministrul Ecaterina Andronescu, prezenta vineri la Consiliul National al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
"Vom face o evaluare in urma careia vom stabili cum vom proceda in legatura cu demiterea sefilor inspectoratelor scolare. Prin demiterea sefilor inspectoratelor si organizarea de concursuri pentru reocuparea posturilor, nu vrem sa politizam sistemul, ci dimpotriva. In prezent, sefii inspectoratelor fac mai mult potitica decat stimuleaza performanta in invatamant. Vrem sa rezolvam aceasta problema", a declarat Andronescu.

Reteta de epurare

Potrivit noii ordonante, intrata in vigoare pe 22 aprilie, functiile de conducere ale deconcentratelor de la ministere si celorlalte organe ale administratiei publice centrale, precum si functiile de adjuncti se desfiinteaza in 32 de zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Apoi, o comisie ministeriala din care va face parte si un membru al Prefecturii Dolj va face o evaluare a proiectelor de management ale candidatilor si pe castigator il va numi director coordonator cu care va incheia un contract de management pe maximum patru ani, cat dureaza un ciclu de guvernare. De efectele epurarii scapa directorii institutiilor care raspund in fata Consiliului Judetean Dolj. "Spitalele si institutiile subordonate consiliului nu fac obiectul ordonantei", a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Prefectul de Dolj, Florin Stancu, nu stia vineri ca in judet au inceput sa soseasca ordinele de demitere.
"Ele nu ajung procedural la noi, ci personal la fiecare director. Din cate stiu eu, se desfiinteaza postul. In cadrul comisiilor de evaluare a proiectelor de management, prefectura ar trebui sa desemneze o persoana, dar cred ca de la noi vor fi mai multe", a spus Stancu.

Concursuri aranjate

Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a afirmat ca unii dintre sefii serviciilor deconcentrate demisi prin Ordonanta de Urgenta recent adoptata de guvern vor fi reconfirmati in functie pe baza unor contracte de management, daca acestia si-au dovedit competenta in functia exercitata. Deputatul Mircea Toader, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sustine ca inlocuirea in bloc a sefilor serviciilor deconcentrate s-a impus datorita necesitatii ca executivul sa aiba in fruntea acestor directii persoane care sa asigure implementarea la nivel local a politicilor guvernamentale. "La nivelul unitatilor deconcentrate, care trebuie sa aplice politicile guvernamentale si ale fiecarui minister, au aparut anumite dificultati provocate de faptul ca liberalii, ce-i drept impreuna social-democratii, au schimbat toti conducatorii si i-au pus pe ai lor", a declarat Toader pentru NewsIn. Vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut vineri ca schimbarea sefilor deconcentratelor este "o miscare politica" prin care noua guvernare sa poata lucra in teritoriu cu propriii oameni, el recunoscand ca pana acum unele concursuri pentru ocuparea acestor functii erau aranjate. Dragnea a precizat ca schimbarea conducerilor din deconcentrate a fost discutata inca din luna ianuarie, existand "doua variante politice".
"Varianta ipocrita, in care raman in continuare sefii de servicii deconcentrate functionari publici si noi ne facem ca le respectam drepturile, dar, de fapt, ii fortam sa-si dea demisia, asa cum a facut Alianta D.A. in 2005 - 2008 si cum a facut si PDSR in 2000-2004. Sau iesim din ipocrizie si facem o legislatie clara, transparenta, in care atunci cand vine o noua guvernare isi pune administratia in teritoriu in functie de politicile pe care vrea sa le implementeze", a explicat Dragnea, comentand noua ordonanta a guvernului care stabileste baza legala de numire in posturi a sefilor de deconcentrate in functie de schimbarea puterii. Totodata, liderul PSD a explicat ca schimbarea sefilor din teritoriu se facea tot in functie de culoarea politica, dar ca atunci "se facea pe langa lege".
"Erau chemati sefii de servicii deconcentrate la Bucuresti, la ministru sau la seful agentiei respective, erau fortati sa-si dea demisia si se punea de la partidul respectiv", a recunoscut presedintele CJ Teleorman. In plus, el a spus ca "pana acum concursurile au fost aranjate, in cea mai mare parte", in ceea ce priveste ocuparea posturilor din teritoriu. "Toti sefii care erau in functie la 31 decembrie 2008 erau 80 si ceva la suta PNL, 20 la suta PD-L, ce mai ramasesera neschimbati tot numiti politic au fost", a mai sustinut vicepresedintele PSD.