Ca urmare a numarului foarte mare de deputati care lipsesc de la sedintele Parlamentului, vor fi insituite sanctiuni pentru chiulangii. Cel putin aceasta este parerea presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a gasit o solutie prin care alegatorii sa vada cum muncesc parlamentarii. Drept urmare, in sala de sedinte vor fi instalate mai multe camere de luat vederi, astfel incat nici un coltisor sa nu ramana descoperit si inregistrarea sa arate clar cine a fost la serviciu, cine nu si cine ce a facut.
Deputatii reusesc cu greu sa se readapteze programului normal de lucru, desi minivacanta de sarbatori s-a incheiat. Ei au venit la Parlament in urma cu doua zile, au semnat de prezenta, si-au introdus cartelele in aparate si au iesit din sala. La inceputul sedintei de miercuri, pe hartie erau 200 de deputati, in sala doar vreo 20. La aproape o ora de la inceperea sedintei, in sala de sedinta erau fizic prezenti mai putin de un sfert din cei care semnasera condica de prezenta. In schimb, cartelele de vot erau introduse in aparat. Acest lucru i-a deranjat chiar si pe parlamentarii care si-au respectat ieri programul de lucru. Totdata, nu doar absentele deputatilor il ingrijoreaza pe Bogdan Olteanu. O alta problema este ce a cartelelor de vot ale parlamentarilor. "In ceea ce priveste cartele, voi ridica problema in sedinta Biroului Permanent si voi cere chestorilor sa ridice cartelele pe care le gasesc in sala pentru a nu exista nici un fel de dubiu cu privire la vot", sustine presedintele Camerei Deputatilor.

Un deputat PNL a votat impotriva propriei legi

Un fapt inedit a avut loc ieri in Parlament, cand deputatul liberal Gabriel Sandu a votat impotriva propriei initiative legislative. Parlamentarul nu a fost de gasit pentru a-si motiva votul, in schimb colegii de partid au incercat sa gaseasca o explicatie. Deputatul PNL Gabriel Sandu a propus Parlamentului modificarea legii invatamantului, astfel incat numarul maxim de elevi intr-o clasa sa fie de 25. In acest fel, sustinea deputatul, calitatea invatamantului romanesc ar creste substantial. Desi a scris o expunere cu argumente convingatoare, liberalul nu si-a mai sustinut propunerea in momentul votului din plen si a votat impotriva legii. Gabriel Sandu nu a fost de gasit pentru a explica votul exprimat, in schimb, colegii lui de partid au gasit posibile motive. Asemenea cazuri nu se intalnesc prea des in Parlament. Cu toate acestea, in urma cu cateva saptamani, tot in Camera Deputatilor, parlamentarii democrati votau impotriva unei legi propuse de unul dintre ministrii partidului.