Corneliu Vadim Tudor si Partidul Romania Mare au avut in ziua alegerilor generale ca si ieri acelasi comportament atipic cu care ne-au obisnuit de la o vreme incoace. Duminica, PRM a fost unul dintre partidele care s-au evidentiat cel mai putin in monitorizarea desfasurarii votului si in semnalarea neregulilor. Mai mult, seara, cand au fost date publicitatii primele estimari facute dupa iesirea de la urne, C.V. Tudor a fost singurul lider de partid, si candidat la Cotroceni, care nu s-a aflat in mijlocul stafului de campanie.

Gustul amar al infrangerii

Sediul PRM s-a animat destul de greu duminica seara, cand se asteptau primele estimari asupra felului in care au votat romanii. Absenta lui C.V. Tudor de la sediul PRM a cantarit destul de mult si ea a fost explicata de colegii de partid ca o trasatura de familist, care nu vrea sa lipseasca din mijocul familiei in sfanta zi de duminica, mai ales ca isi sarbatorea si ziua de nastere.
Dincolo de aceasta explicatie, este posibil ca C.V. Tudor sa fi aflat dinainte dimensiunile dezastrului, ale reculului pe care-l inregistreaza in acest an PRM fata de alegerile din 2000. Atunci, PRM obtinea un scor de peste 21%. Acum va trebui sa se multumeasca doar cu un rezultat de aproximativ 12%, pierzand aproape zece procente. In acelasi timp, in 2000 C.V. Tudor se califica in turul doi al alegerilor prezidentiale. Infrangere pe toate fronturile, mai ales ca C.V. Tudor a obtinut acum in cursa pentru Cotroceni un scor chiar mai mic decat partidul sau.
Schimbarea la fata a lui Vadim nu l-a ajutat prea mult in acest an, ceea ce dovedeste ca in 2000 scorul inregistrat s-a datorat unei conjuncturi speciale, pe fondul prabusirii CDR.

Cu gandul la jocurile de culise

Duminica seara, presedintele PRM i-a scos la inaintare pe subalternii sai sa-si spuna parerea despre rezultatele votului si despre felul in care s-au desfasurat alegerile. Lucian Bolcas, vicepresedinte al PRM, a acuzat la modul general fraudele care s-ar fi comis. Abia ieri-dimineata liderul PRM a iesit cu declaratii publice, de asta data in stilul sau caracteristic.
“Aparatul de frauda al regimului Iliescu-Nastase si-a facut datoria ca de obicei, asa cum s-a intamplat si la referendumul constitutional. Eu nu-mi faceam emotii, stiam ca voi fi furat ca in codru“, a declarat unui post de radio Vadim.
Liderii PRM par acum sa se reorienteze si sa scoata de la naftalina strategia de dupa alegerile locale, cand - in cadrul negocierilor - au castigat mult mai mult decat o arata rezultatul votului.
Astfel, PRM spera sa devina unul dintre cei mai importanti arbitri, daca nu cel mai important, in disputa care se prefigureaza pentru constituirea viitoarei guvernari. Liderii PRM nu fac deocamdata precizari referitoare la eventualelor aliante postelectorale pe care le au in vedere.
“Se va discuta in cadrul forului de conducere al PRM si se va lua o decizie. Noi nu urmarim decat interesul national“, s-a multumit sa declare Lucian Bolcas.