Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea decretului prin care Presedintia a decis retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler liderului PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, senatorul PRM Virginia Vedinas. Ea a precizat ca aceasta suspendare a ordinului va fi valabila pana la pronuntarea instantei de fond in privinta actiunii in anulare a decretului presedintelui Traian Basescu.
Seful statului semnase, la sfarsitul lui mai, Decretul privind retragerea Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler liderului PRM. Ulterior, Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" i-a cerut, in 15 martie, lui C.V. Tudor ca, in termen de 15 zile sa prezinte scuze celorlalti detinatori ai ordinului "pentru comportamentul nedemn" care a culminat cu cel din sedinta Parlamentului in care seful statului a condamnat comunismul. CV Tudor, care primise acest ordin printr-un decret emis la 10 decembrie 2004, a anuntat, la 1 iunie, ca il va da in judecata pe Traian Basescu pentru "o suita de abuzuri" facute de acesta prin faptul ca i-a retras liderului PRM decoratia care ii fusese acordata de fostul sef al statului Ion Iliescu.
Liderul PRM a cerut in instanta anularea decretului prezidential, Curtea de Apel Bucuresti suspendand efectele decretului si stabilind termenul de 26 iulie pentru dezbaterea pe fond a solicitarii. CV Tudor s-a declarat satisfacut ca justitia a functionat, aratand ca, daca se mergea in continuare pe aceasta "samavolnicie", ar fi recurs la cai de atac la instantele europene. "Nu poti sa iei cuiva ceva ce a dat alt presedinte. Nu intra in logica lucrurilor, in bunul simt al oamenilor civilizati", a sustinut presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. (C.C.)