Presedintele american George W. Bush nu a mai dat dovada de vehementa in discursul sau anual despre Starea Natiunii, vizibil slabit din punct de vedere politic, au apreciat analistii americani. In discursurile sale anterioare, Bush obisnuia sa profite de aceste interventii pentru a-si impresiona adversarii democrati si a critica dusmanii Statelor Unite, utilizand o sintagma devenita celebra, "axa raului".
Presedintele american se confrunta insa in prezent cu o situatie politica nefavorabila dupa ce a pierdut, pentru prima data in sase ani, controlul Congresului, dar si sprijinul opiniei publice americane, din cauza conflictului sangeros si tot mai nepopular din Irak.
"Singurul lucru care ii ramane este retorica sa", apreciaza Buddy Howell, expert in discursuri prezidentiale la Universitatea Purdue.
Steven Smith, analist politic in cadrul Universitatii Washington din St. Louis, considera, la randul sau, ca discursul lui Bush a reflectat situatia politica dificila.
"Discursul sau a fost extrem de calm", a declarat acesta, subliniind ca acest fapt denota un anumit realism din partea liderului american.
Potrivit expertilor, Bush a avut la indemana putine optiuni deoarece destinul sau este strans legat de situatia din Irak, fapt care ii lasa putina marja de manevra.
"Acest presedinte vedea rolul sau in ultimii ani drept cel care motiva tara, dar acest discurs nu a mai reflectat acest lucru", a subliniat Smith.
Bush, al carui mandat se va incheia peste doi ani, in timp ce candidatii la prezidentiale au demarat deja ofensiva politica, a aparut ca o umbra a celui care conducea tara fara sa intampine o opozitie majora.
In spatele sau, pe podium, democrata Nancy Pelosi, presedintele Camerei reprezentantilor, a zambit atunci cand Bush a declarat pentru prima data intr-un discurs despre Starea Natiunii "doamna presedinte".
In timp ce presedintele american stie ca va fi nevoit sa coopereze cu democratii pentru adoptarea legilor in Congres, aceste declaratii ale sale au fost fara indoiala unul dintre momentele cele mai importante ale discursului sau.
"In situatia de fata, el este foarte confuz. Cred ca ar face bine sa inceapa prin a face plecaciuni in fata lui Nancy Pelosi", a declarat Darryl Clark, expert in discursuri prezidentiale la Universitatea din Indianapolis.
"Nu exista niciun fel de indoiala ca (Bush) a pierdut din influenta sa, si chiar devreme, cu doi inainte de finalul mandatului sau", a adaugat acesta. "Se afla intr-adevar intr-o pozitie foarte, foarte fragila", a subliniat Clark.
Subliniind impasul in care se afla liderul american, televiziunile au prezentat in mod repetat cadre cu democratii si republicanii care pregatesc deja succesorul lui Bush la Casa Alba.
Senatorul Hillary Clinton, care a anuntat, sambata, ca va candida la alegerile prezidentiale din 2008, putea fi observata in spatele salii. In fata sa se afla senatorul Barack Obama.
Senatorul republican John McCain, care sustine noul plan al presedintelui Bush in Irak, a aplaudat frenetic discursul liderului american.
Bush, care a incaruntit de la preluarea mandatului de presedinte in 2001, a rostit discursul pe un ton moderat, punctat de ovatii mai putin intense decat in anii precedenti.
Discursul sau nu a mai fost caracterizat de retorica interventiilor precedente si care a avut succes in randul americanilor dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.
Reflectand asupra impasului politic al razboiului din Irak, presedintele american s-a rezumat sa ceara sprijin in favoarea noii strategii menite sa puna capat violentelor interconfesionale de la tribuna de unde in urma cu ani de zile cerea dezarmarea lui Saddam Hussein.