Inca probabila demisie a presedintelui Basescu, o demisie in care liberalii vad o cacealma si la care democratii nu cred ca se va ajunge, ii pune pe liderii politici in situatia de a-si anunta candidaturile la Presedintie in eventualitatea in care anticipatele ar avea loc. In paralel, analistii contabilizeaza pierderile si castigurile actualului sef al statului.

Prin demisie, Traian Basescu va redeveni un cetatean obisnuit in ceea ce priveste relatia sa cu legea, pierzand imunitatea. Va pierde, de asemenea, rolul avut in numirea magistratilor, a procurorului general si al procurorului-sef al DNA, rolul pe care l-a avut pana acum in CSAT si dreptul de a face propunerea pentru sefia SIE. Democratii nu par sa creada ca se vor strange suficiente voturi pentru ca suspendarea lui Basescu sa aiba loc si pentru ca decizia de demisie a acestuia sa fie aplicata.
"Nu stiu sa existe negocieri intre parlamentari pe tema suspendarii presedintelui. Dar maestrul Hrebenciuc, care este artizanul unor astfel de manevre, dupa ce a vazut mutarea lui Traian Basescu, probabil ca va incepe anumite jocuri. Eu cred ca va reusi sa stranga destul de multe voturi la suspendare, dar nu suficiente. Din punctul meu de vedere ca acesta sa isi poata aplica hotararea sa de demisie", a spus Toader.

Social-democratii il acuza pe presedinte de santaj

Spre deosebire de democrati, reprezentatii PSD sustin ca seful statului va fi suspendat din functie si apoi isi va prezenta demisia. "Din ceea ce simt pe culoarele Parlamentului, daca se ajunge la vot, joi, dupa sedinta, presedintele Basescu va fi suspendat.", a spus social-democratul Ilie Sarbu. El a mai declarat ca nu s-a pus niciun moment problema ca PSD sa renunte la procedura de suspendare a presedintelui.
Pe de alta parte, deputatul PSD Dan Mihalache a declarat ca, in opinia social-democratilor, anuntul presedintelui Traian Basescu cu privire la intentia de a demisiona daca va fi suspendat de Parlament este "un santaj ordinar asupra partidelor angrenate in procesul suspendarii". In ceea ce priveste o candidatura din PSD, Sarbu a nominalizat-o ca cea mai potrivita pe cea a lui Mircea Geoana.

Gusa, contracandidatul lui Becali

Dupa ce consilierul lui Gigi Belcali, Dan Pavel, a afirmat ca presedintele PNG vizeaza o candidatura la prezidentiale, liderul PIN, deputatul Cozmin Gusa, a declarat ca va participa si el la aceasta cursa. "Prin candidatura mea doresc sa blochez fenomene anacronice, gen ascensiunea lui Gigi Becali. De asemenea, stiu ca pot fi un presedinte mai bun decat Traian Basescu in conditiile in care, in 2004, i-am fost principalul sfatuitor", a precizat Gusa.
Legat de inscrierea lui Gusa in competitia pentru presedintie, vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru, a recomandat PNL sa sustina candidatura acestuia, in cazul in care liberalii nu vor avea un candidat propriu.

Liberalii calculeaza costurile

Liberalul Adrian Iorgulescu a precizat ca ca alegerile prezidentiale implica, prin chemarea la urne a populatiei, niste costuri de aproximativ 8-10 milioane de euro. Iorgulescu, a declarat, la un post de televiziune, ca presedintele Basescu incearca sa joace la cacealma, sa transforme o posibila infrangere intr-o victorie, amenintand cu demisia.
Potrivit lui Iorgulescu, seful statului este un jucator, iar ipoteza demisiei reprezinta o carte pe care Basescu o joaca incercand sa-si intimideze adversarii mergand pe ideea ca nu are niciun contracandidat capabil sa-i faca o reala concurenta. El a sustinut ca, in acest moment, partidul sau nu este convins de faptul ca presedintele doreste intr-adevar sa demisioneze in cazul in care Parlamentul va vota suspendarea sa si ca PNL nu este preocupat in momentul de fata de aceasta ipoteza.

Castiguri mai mari ca pierderile

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro-Democratia, este de parere ca gestul presedintelui aduce castiguri mult mai mari decat pierderile. "Traian Basescu se afla intr-o situatie politica de izolare si de scadere a legitimi-tatii personale. Alegerile sunt singura sansa de a se relegitima. Nu pierde decat doi ani jumatate de mandat, dar castiga inca cinci dupa o competitie electorala din care reiese mai puternic si mai legitimat", a declarat analistul pentru NewsIn.
Parvulescu mai este de parere ca votul de la anticipatele prezidentiale nu va mai fi confuz, ca la precedentul scrutin, pentru ca nu se va mai vota pentru un partid sau alianta, ci pentru o persoana cu un program prezidential. Parvulescu mai sustine ca, urmare a demisiei presedintelui, perdantii sunt PNL, PSD si PRM. Analistul mai afirma ca, in afara de presedinte, urmatorul castigator este PD, care va fi invingator la europarlamentarele din toamna. Totusi, analistul este de parere ca nu se va ajunge la demisia presedintelui, pentru ca partidele se vor razgandi si nu vor vota suspendarea.

Sau pierderi mai mari decat castigurile

Alina Mungiu Pippidi, director la Societatea Academica din Romania, este de parere ca, dimpotriva, Traian Basescu nu castiga prea mult daca ar demisiona. "Ar castiga pentru ca antreneaza in competitie directa adversarii nepregatiti si din faptul ca antreneaza partidele in lupta electorala. Nu mi se pare insa un castig enorm", a declarat Mungiu Pippidi pentru NewsIn.
Aceasta este de parere ca cea mai mare pierdere care ar putea fi inregistrata in aceasta batalie este inlocuirea celor doi procurori generali, Kövesi si Morar, eventual printr-o revocare a acestora de catre presedintele interimar sau prin modificarea de catre Parlament a legii de numire in functii a acestora. "Partidele pierd din demersul de suspendare, ele o stiu. Insa scopul nu este unul electoral, ele nu doresc sa castige competitii electorale, nici nu le mai intereseaza alegerile, ci doar ca justitia sa nu se faca si ca anchetele impotriva lor sa inceteze", mai crede Mungiu. Spre deosebire de Parvulescu, Mungiu nu crede ca suspendarea se va opri si ca partidele vor merge mai departe, chiar daca vor pierde electoral.