Divergentele dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu, pe tema Strategiei de securitate nationala si a conceptului de "buna guvenare", au fost preluate de parlamentarii afiliati celor doua tabere.
Deputatul Raluca Turcan, membru al Biroului Permanent Central al PNL, a declarat ieri ca includerea conceptului de buna guvernare in Strategia de securitate nationala ar fi un gest de minima consecventa politica.
Turcan a argumentat ca "buna guvernare" a fost un punct programatic sustinut de Alianta D.A. in campania electorala, prin candidatul la Presedintie al Aliantei, Theodor Stolojan, si, ulterior, de Traian Basescu.
Deputatul liberal, unul dintre apropiatii taberei Stolojan din PNL, a afirmat ca in ultimii 16 ani principala amenintare la adresa securitatii nationale s-a dovedit a fi proasta guvernare, manifestata prin coruptie si incompetenta, care s-a reflectat direct asupra nivelului de trai.
"O tara in care este coruptie este o tara vulnerabila. O tara in care populatia este saraca din cauza unor acte de incompetenta ale guvernantilor este o tara amenintata", a mentionat Turcan. In opinia sa, problemele cele mai grave ale Romaniei in ultimii ani au fost coruptia si saracia generatoare de tensiuni sociale de natura sa puna in pericol institutiile democratice.
Pe de alta parte, colegul de partid al Ralucai Turcan, deputatul liberal George Scutaru, a declarat ca introducerea conceptului este doar un pretext, urmatorul pas fiind ca orice activitate a Guvernului sa poata fi socotita in contradictie cu strategia. Cu doar o zi inainte, liberalul Radu Stroe, presedintele Comisiei pentru controlul parlamentar asupra activitatii SRI, critica faptul ca in document a fost cuprinsa sintagma "administratie ineficienta".
El a apreciat ca administrare ineficienta poate fi si faptul ca intr-un spital sau intr-o gradinita de copii nu se cumpara suficient lapte sau cu o suma de bani s-a cumparat mai putin lapte decat ar fi trebuit. "Daca asta este o chestiune care poate sa fie risc sau amenintare la siguranta nationala, lasam sa aprecieze tot societatea civila, ca nu mai stim astazi, noi, clasa politica, ce intelegem prin elemente de risc si amenintari la securitatea nationala", a mai spus Stroe.

Dispute Tariceanu - Basescu

Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu, in cadrul sedintei CSAT de luni s-a aprobat, fara nici o obiectie, Strategia de securitate nationala. Basescu a declarat, cu acea ocazie, ca a respins observatia primului-ministru care viza "buna guvernare", pe motiv ca acest concept este prevazut in articolul 1 al Constitutiei Europene.
Premierul a declarat public faptul ca nu poate fi de acord cu includerea conceptului in strategie, intrucat principiul bunei guvernari a fost introdus de americani pentru tarile din lumea a treia.