Comisia de Relatii Externe a Parlamentului European a aprobat un amendament la raportul sau asupra Bulgariei, in care se precizeaza ca tara vecina poate adera la Uniune printr-un tratat individual, care ar permite decuplarea de Romania.
In aceeasi sedinta, parlamentarii au discutat si au votat raportul intocmit de Pierre Moscovici referitor la Romania, prin care recomanda incheierea negocierilor anul acesta, pentru a se permite semnarea tratatului de aderare in prima parte a anului viitor.
Socialistul francez Pierre Moscovici subliniaza, in raportul sau, unele aspecte negative care nu au fost inca rezolvate, precum coruptia, saracia, presiunile Executivului asupra magistratilor si atacurile la adresa ziaristilor.
Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate confortabila - 64 pentru, 8 impotriva, 5 abtineri, dar nu asa de mare ca aceea obtinuta de raportul pentru Bulgaria. Totusi, euro-parlamentarii s-au aratat ingrijorati de acuzatiile de frauda electorala aduse Puterii de la Bucuresti, chiar daca au respins amendamentele mai dure care cereau amanarea incheierii negocierilor.

Moscovici, criticat din cauza Romaniei

In acest moment, Romania beneficiaza de o atmosfera mai favorabila in noul Parlament European, decat cea de la inceputul anului, cand unii membri ai Parlamentului, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, cereau chiar suspendarea negocierilor cu Romania. Intre timp insa, Nicholson si-a schimbat parerea, dar se ridica alte voci critice. Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici ca a prezentat o imagine pozitiva, partinitoare, a Romaniei. “Nu face cinste Parlamentului faptul ca, in decurs de sase-sapte luni, ne-am schimbat complet opinia, in timp ce situatia din Romania nu s-a schimbat cu adevarat“, a declarat Lagendijk. Olandezul a cerut chiar ca votul sa fie amanat cu cateva luni, pana cand Guvernul roman va face mai multe eforturi sa remedieze situatia. Amendamentele in acest sens au fost insa respinse.
In raportul privind tara noastra, nu a fost inclus nici unul dintre amendamentele prin care se cerea ca Romania si Bulgaria sa semneze tratate de aderare diferite, permitand decuplarea celor doua tari.

Monitorizarea continua

Euro-parlamentarii au sustinut continarea monitorizarii stricte a situatiei din tara noastra si au atras atentia asupra posibilitatii amanarii aderarii cu un an, daca reformele nu progreseaza. Acuzatiile de frauda electorala au fost si ele luate in considerare. Presedintele Comisiei de Relatii Externe, Elmar Brok, a declarat ca, in cazul in care ele sunt dovedite, va ridica aceasta chestiune in plenul Parlamentului European, care va trebui sa adopte raportul.
“In acest moment, trebuie sa fim prudenti si sa cerem toate clarificarile necesare, astfel incat, daca e nevoie, sa ne pronuntam in sesiunea plenara“, a precizat la randul sau Pierre Moscovici. Raportorul pentru Romania a cerut insa ca situatia alegerilor sa fie tratata separat de raportul sau.

Bulgarii pot merge singuri

Parlamentarii europeni din Comisie au adoptat insa un amendament la raportul sau asupra Bulgariei, in care se precizeaza ca tara vecina poate adera la Uniune printr-un tratat individual, care ar permite decuplarea de Romania.
Argumentul principal in separarea celor doua tari il reprezinta intarzierea in negocieri a Romaniei, care mai are doua capitole cruciale de negociat la o jumatate de an dupa ce Bulgaria a incheiat negocierile. Raportul privind Bulgaria a fost adoptat marti seara de Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European cu 72 de voturi “pentru“, trei “impotriva“ si o abtinere. In raport sau se recomanda evaluarea separata a progreselor Bulgariei fata de alte tari candidate, pe baza propriilor realizari si a programului propriu.
La summitul UE, care va avea loc la 17 decembrie, Bulgaria si Romania spera ca negocierile de pre-aderare sa fie declarate incheiate de catre Comisia Europeana si sa fie propusa o data pentru semnarea tratatului de aderare.