Proiectul bugetului de stat pentru anul 2009 a fost primit la Camera Deputatilor si urmeaza sa fie distribuit tuturor deputatilor pentru studiu individual, presedintele institutiei, Bogdan Olteanu, precizand ca data de 20 decembrie reprezinta termenul limita pentru prezentarea raportului.
Potrivit unui comunicat de presa al Camerei Deputatilor, in sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere de marti se va alcatui si calendarul termenelor privind dezbaterea proiectului de Buget.
In comunicat se mai mentioneaza ca "presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca data de 20 decembrie reprezinta termenul pentru prezentarea raportului final in ceea ce priveste proiectul de buget". "Este datoria viitorului Executiv sa-si puna amprenta politica pe viitorul Buget de Stat", a spus presedintele Camerei Deputatilor, potrivit sursei citate, adaugand ca "viitorul Executiv este cel care trebuie sa-si stabileasca prioritatile pentru anul 2009".
Deputatii au ca termen data de 20 noiembrie pentru finalizarea studiului individual, urmand ca dupa aceasta data sa propuna amendamente la proiectul de Buget in vederea intocmirii raportului final.
Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor, aprobat de Guvern, prevede venituri de 223,4 miliarde lei (echivalent a 38,6% din PIB) si cheltuieli de 235,1 miliarde lei (40,6% din PIB), in scadere usoara fata de cifrele discutate anterior de Executiv, deficitul fiind mentinut la 2%.
Cifrele sunt incluse in proiectul de buget pentru 2009, aprobat, marti, de Guvern si transmis Parlamentului.
Proiectul de buget discutat in sedinta de saptamana trecuta a Executivului prevedea venituri si cheltuieli totale usor mai mari comparativ cu cifrele finale, respectiv venituri de 224,8 miliarde lei si cheltuieli de 236,3 miliarde lei.
Bugetul pentru anul viitor a fost elaborat pe baza unei cresteri economice de 6%, un castig salarial mediu brut de 1.865 lei, in crestere cu 9,7% fata de 2008, un numar mediu de salariati de 5,2 milioane persoane, cu 145.000 angajati mai mult raportat la 2008, si o rata a somajului de 3,9%.
La elaborarea bugetului pentru 2009 a fost luat in calcul un curs mediu de schimb de 3,6 lei/euro.