Ministrii Finantelor si Educatiei, Sebastian Vladescu si Mihail Hardau, au anuntat, in aplauzele parlamentarilor, de la tribuna Parlamentului, ca Guvernul a decis sa accepte un amendament la bugetul de stat pe 2007 potrivit caruia se vor transfera 420 de milioane de lei de la investitii in Educatie la salariile profesorilor.
Vladescu a precizat ca Guvernul a hotarat sa faca un pas inainte pentru a rezolva aceasta problema si pentru a permite invatamantului sa depaseasca acest moment fara greve japoneze. Anuntul a fost primit cu aplauze si a fost salutat de toti parlamentarii.
Anghel Stanciu (PSD) a precizat ca acceptarea acestui amendament reprezinta un pas inainte pentru ca la rectificarea bugetara sa se acorde 6% din PIB pentru invatamant. El a spus ca amendamentul acceptat de Guvern inseamna cresteri salariale pentru profesori de 4%.
Lia Olguta Vasilescu (PRM) a anuntat ca isi va retrage toate amendamentele la buget privind Educatia, fiind multumita de decizia Guvernului.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca acest amendament va fi discutat si aprobat de Parlament la dezbaterea anexelor proiectului de buget.

"Este ultima cedare"

Dupa anuntul din plenul Parlamentului, ministrul Finantelor le-a declarat jurnalistilor ca Guvernul a decis sa accepte amendamentul la proiectul de buget de stat pe 2007 de a trece de la investitiile din invatamant a 420 de milioane de lei pentru salariile profesorilor dupa ce a analizat efectele macroeconomice si avantajele de a avea un sistem educational care functioneaza corect si performant. "Nu a fost o decizie usoara, a fost o decizie foarte grea", a precizat Sebastian Vladescu. El a adaugat ca aceasta decizie va crea probleme Guvernului, dar este convins ca acestea vor fi depasite.
"Este ultima cedare pe linia politicilor salariale vizavi de Educatie in acest moment. Aceasta este decizia Guvernului si sper ca sindicalistii vor accepta ca ceea ce facem pentru Educatie este un efort unic, extrem de consistent si care creeaza premisele unui sistem educational functional", a adaugat ministrul Finantelor.

Profesorii merg pana la capat

Profesorii erau revoltati fata de atitudinea Guvernului, pe care o considera iresponsabila, deoarece a incalcat prevederile Legii invatamantului, acordand 5,2% din PIB pentru invatamant in 2007, fata de minimum sase procente cat era prevazut in actul normativ. Cadrele didactice considera ca decizia Guvernului de a accepta transferarea a 420 de milioane de lei de la investitii la salarii reprezinta un prim pas, dar spun ca vor continua protestele, pentru ca raman in continuare problemele de parteneriat social care trebuie rezolvate.
Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", a declarat ca aceasta decizie este un prim pas, dar nu este singurul punct care trebuie rezolvat pentru imbunatatirea educatiei romanesti. "Modificarea Legii invatamantului nu poate fi trecuta cu vederea, iar guvernantii nostri trebuie sa revina si asupra acestui punct", a precizat Isvoranu.