Deputatul PNL Emil Strunga sustine ca Guvernul Romaniei si-a asumat obligatiile si a stabilit obiectivele strategice pentru dezvoltarea sistemului educational si de formare profesionala stabilite de Comisia Europeana in anul 2002. Finantarea Invatamintului de la bugetul de stat a crescut, in opinia parlamentarului, de la 3,3% din PIB (7,6 miliarde de lei) in 2004, la 5% din PIB (17 miliarde de lei) in 2006, ajungind la 5,2% din PIB (20 de miliarde de lei) cit este prevazut in proiectul de buget pe 2007. „Guvernul a alocat la inceputul anului 2006 suma de 100 de milioane de euro pentru finantarea infrastructurii si proiectelor scolare. In prezent, la nivel national, 1.500 de scoli din mediul rural au fost dotate cu mobilier scolar, iar 500 au fost racordate la alimentarea cu apa potabila”, a precizat Emil Strunga.

La nivelul judetului Galati, in anul bugetar curent, dotarea cu materiale si mobilier scolar s-a realizat in valoare totala de 3.065.000 lei, iar pentru anul 2007, in judetul nostru, Ministerul Educatiei si Cercetarii are in vedere derularea a trei mari categorii de proiecte. „Campusuri scolare pentru licee (2 obiective) si scoli de arte si meserii (2 obiective), baze sportive (bazine de inot, terenuri si sali de sport) pentru Clubul Sportiv Tecuci, Colegiul National “V. Alecsandri”, Palatul Copiilor Galati, reabilitari si constructii de gradinite. De asemenea se va continua finantarea obiectivelor scolare in ce priveste proiectele privind alimentarea cu apa si dotarea scolilor cu centrale termice”, a precizat Emil Strunga.

Critica

Deputatul social democrat Dan Nica sustine, in schimb, faptul ca pentru 2007 nu s-a alocat 5,2% din PIB pentru Educatie, ci doar 4,7% din PIB. „Ei spun ca au alocat 5,2%, dar de fapt recurg la o smecherie. Au dat pentru cercetare 0,5% din PIB, pe care ii adauga la procentul alocat Educatiei si ajung la acel 5,2%. De fapt procentul real pentru Educatie este 4,7”, a precizat deputatul Dan Nica.

Educatia si bugetul acesteia pentru anul viitor au devenit motivul disputelor parlamentarilor galateni. Cifrele goale nu spun nimic profesorilor care luna de luna ramin cu portofelele goale, leafa lor fiind de mult timp inferioara banilor de buzunar pe care ii primesc copiii de bani gata de la parinti.