Participantii la dezbaterea bugetului pe 2009 au cerut municipalitatii cat mai multe investitii in strazi, in utilitati si cat mai putine cheltuieli pentru "distractii".

"Bugetul pe 2009 este de criza", si-a inceput discursul primarul Craiovei, Antonie Solomon, la dezbaterea publica a proiectului de buget pe anul 2009, care a avut loc ieri la sediul primariei municipiului. Oamenii au cerut primariei sa investeasca mai multi bani pentru repararea unor strazi, pentru introducerea de utilitati in anumite cartiere si au solicitat reducerea cheltuielilor "cu distractia", daca tot este buget de criza, referindu-se la cheltuielile cu parcurile si zonele de agrement.

Modificari in buget

Bugetul total al Craiovei pe anul in curs este de 519 milioane de lei, care provin din impozite si taxe (125 de milioane de lei), din cote defalcate din impozitul pe venit (178 de milioane) si alocatii din bugetul de stat (aproape 216 milioane). La acestea se adauga doua milioane de lei, alocate ieri de Consiliul Judetean Dolj si venite de la bugetul statului ca sume cu destinatie speciala. Banii de anul acesta vor fi cheltuiti cu precadere pentru invatamant (201 milioane de lei, cei mai multi provenind de la bugetul de stat). Investitiile se situeaza la 90 de milioane de lei, totalizate de directorul economic al Primariei Craiova, Nicolae Pascu. Cei mai multi bani sunt alocati amenajarii Parcului Lunca Jiului - 20 de milioane de lei, la care se adauga inca 2,8 milioane de lei din fondul de rulment al primariei. Deja municipalitatea a renuntat la o investitie, Teatrul de vara din Parcul "Romanescu", pentru care erau prevazute in buget trei milioane de lei. Acum banii respectivi vor merge la salubritate si politia comunitara. La asa-numita dezbatere publica a bugetului, cel mai mult timp a fost alocat prezentarii bugetului de catre primar si foarte putin interpelarilor din partea opiniei publice.

Strazile noastre toate!

Craiovenii prezenti la dezbateri, majoritatea presedinti de asociatii de proprietari, au cerut modernizarea si reabilitarea unor strazi. In cartierul Veteranilor (in spatele Parcului "Romanescu"), strada Craiovesti, strada Maria Tanase (circulatia infernala), aleea Elena Teodorini (reabilitare si utilitati). "Aleea Elena Teodorini este un focar de infectie si nici anul acesta nu ati prins-o in buget, domnule primar! Nu veniti sa va murdariti pantofiorii in mocirla de acolo si nici tinerii viceprimari!", a spus revoltat Constantin Marcu, din zona enuntata. Solomon i-a raspuns raspicat ca "nu vrea el", l-a jignit si l-a trimis pe galagios la plimbare: "Lasati-ne in pace cu asta. Aici discutam bugetul local! Discutam la fata locului", s-a aprins Solomon. Primarul a precizat ca bugetul este "la prima strigare" si ca va mai suferi modificari, si a mai spus ca in patru ani toate strazile Craiovei vor arata impecabil, daca veniturile bugetare se mentin. Pentru repararea strazilor si aleilor se aloca pe 2009 suma de 20 de milioane de lei, iar pentru investitii (proiecte tehnice si expertize) in infrastructura - 8,3 milioane de lei.

Solomon, sensibil la proiectul "Lunca Jiului"

Reprezentantul Asociatiei "Pro Democratia", Marcel Radut Seliste, a criticat cheltuielile primariei planificate pe anul in curs, in mod special dublarea sumelor pentru salarii si cheltuielile "prea mari" pentru parcuri si zone verzi, cu referire directa la Parcul Lunca Jiului. "Spuneati ca este un buget de criza, dar noi am vazut unele dezechilibre: cheltuielile cu personalul autoritatilor publice a crescut cu 50% fata de anul trecut. La fel si cheltuielile cu parcurile, zonele verzi sunt dublate fata de anul trecut, pe cand bursele pentru invatamant sunt mult mai mici. Recomandarea 'Pro Democratia' ar fi aceea ca sumele pentru parcuri si gradini, adica pentru distractii, sa fie diminuate in contextul unui buget de criza si sa se ia in calcul ca dobanzile la credite sunt aproape duble fata de anul trecut", a spus Marcel Radut Seliste. La capitolul enumerat de acesta, legat de cheltuielile cu parcurile, in proiectul de buget este prevazuta investitia numita "Amenajare Parcul Lunca Jiului" (la capitolul 67.02 "Cultura, recreere si religie"), pentru care sunt prevazute cheltuieli de 20 de milioane de lei din bugetul local pe 2009, plus 2,8 milioane de lei alocate din fondul de rulment. La auzul recomandarilor "Pro Democratia", primarul Craiovei - care in pledoaria sa a prezentat in detaliu proiectul din Lunca - a sarit ca ars: "Cheltuielile de personal au crescut pentru ca s-au facut angajari anul trecut si de functionari, si de personal contractual, iar despre Parcul Lunca Jiului - noi gandim aici dezvoltarea durabila a Craiovei. Si mai lasati-ne cu chestiile astea cei de la 'Pro Democratia', ca nu ne faceti prea mari servicii. V-am bagat noi prea mult in seama!". Bugetul final al Craiovei va fi aprobat luna viitoare.