Electoratul din 20 de localitati este chemat duminica la vot pentru a alege un nou primar, un nou primar general sau un nou consiliu local. Votarea se va face numai intre
orele 7.00 si 21.00.

Duminica, incepand cu ora 7.00, alegatorii din 20 de localitati sunt chemati din nou la urne in cadrul unor alegeri locale partiale. Alegeri pentru primari si consilii locale vor avea loc in localitatile: Gradina, (judetul Constanta), Florica (Buzau), Pietrari (Dambovita), Rau Alb (Dambovita), Rascaeti (Dambovita), Raciu (Dambovita), Persinari (Dambovita), Ciohorani (Iasi) si Soparlita (Olt). Doar pentru consilii locale vor avea loc alegeri in localitatile Mihaileni (Botosani) si Poiana Mare (Dolj). In fine, vor fi alegeri pentru primari in localitatile: Sacu (Caras-Severin), Ion Roata (Ialomita), Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Baita de sub Codru (Maramures), Turnu Rosu (Sibiu), Sandra (Timis), Craidorolt (Satu Mare), iar pentru primar general - in Bucuresti.
Votarea se va face intre orele 7.00 si 21.00. Dupa ora 21.00 nu se va prelungi procesul de votare in nici o sectie de votare si nu se va mai elibera nici un buletin de vot. Campania electorala - care, fiind vorba de alegeri locale partiale, a tinut doar jumatate din perioada normala, adica 15 zile - s-a incheiat astazi la ora 7.00.

17 candidati pentru fotoliul de primar general

In Bucuresti, pentru alegerera unui nou primar general, dupa ce postul a ramas vacant prin plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni, ar trebui sa se prezinte la urne 1.762.540 de alegatori cu drept de vot. Ei urmeaza sa-si exprime optiunea pentru unul dintre cei 17 candidati inscrisi pentru aceasta cursa electorala. Potrivit autoritatilor, costul final al scrutinului pentru alegerea primarului general al Capitalei este de circa 50 de miliarde de lei. Pentru aceste alegeri locale partiale, Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM) a tiparit 1.950.000 de buletine de vot, care au fost impartite oficiilor electorale de sector, de unde au fost distribuite celor 1.155 de sectii de votare. Fiecare buletin de vot are opt file, pe prima pagina figurand cei patru candidati ai partidelor parlamentare, in ordinea tragerii la sorti, adica: Petrescu Mira Anca Victoria (PPRM), Opaina Radu (PUR) Vanghelie Daniel Marian (PSD) si Videanu Adriean (Alianta D.A.). Urmeaza apoi cei 12 candidati reprezentand partide si, la coada, independentul Filip Ralu Traian.

Dreptul la un al doilea buletin de vot

In situatia in care un alegator si-a dat seama, inainte de a introduce buletinul de vot in urna, ca a pus stampila gresit, el are dreptul la un nou buletin de vot, doar o data, cel gresit fiind imediat anulat. Votarea se va face in baza buletinului/cartii de identitate sau a pasaportului diplomatic ori de serviciu, nu insa si a pasaportului turistic. Urnele mobile vor putea fi deplasate si de aceasta data exclusiv in baza unei cereri scrise din partea solicitantului si a unui act medical care sa ateste starea sa de sanatate, urna fiind insotita de doi-trei membri de la partide diferite. De asemenea, tot in baza unei solicitari scrise, vor putea vota in urna mobila detinutii, arestatii si retinutii cu drept de vot.

Politia lucreaza

Peste 1.360 de jandarmi - precum si alti 300 ca rezerva de interventie - vor asigura, in perioada 2-4 aprilie, paza celor 1.155 de sectii de votare din Bucuresti si a celor
39 de sectii din tara unde se vor desfasura alegeri partiale locale. Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor vor lucra astazi intre orele 8.00 si 20.00, iar maine, in ziua alegerilor, pana la ora terminarii procesului electoral. Se va avea in vedere solutionarea cu prioritate a cererilor privind eliberarea de noi carti de identitate sau, daca acest lucru nu este posibil, pentru acordarea unor acte de identitate provizorii.
Vor avea drept de vot si cei care implinesc 18 ani in ziua alegerilor, ei urmand sa fie trecuti pe listele speciale.

Vot cu perdea!

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a venit cu o propunere ciudata pentru desfasurarea acestor alegeri partiale. Ea a solicitat ca perdeaua din material textil care acopera de obicei intrarea in cabina de vot sa fie eliminata. Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti a respins insa la 29 martie propunerea AEP.