AmosNews informeaza: Titus Corlatean a participat la o dezbatere despre viitorul european al Republicii Moldova
Presedintele Comisiei pentru politica externa, senatorul Titus Corlatean, impreuna cu Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, au participat miercuri, 19 ianuarie a.c., la Brasov, la o dezbatere cu studentii vizand viitorul european al Republicii Moldova si relatiile cu Romania.
Intalnirea a avut loc in amfiteatrul Facultatii de Drept a Universitatii Transilvania, la dezbatere fiind prezenti aproximativ trei sute de studenti din Romania si Republica Moldova, ai universitatii mentionate.
Titus Corlatean a trecut in revista elementele relevante privind istoria si identitatea comuna si a prezentat demersurile politice romanesti, inclusiv pe linie parlamentara, pentru sprijinirea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.
In context, senatorul roman a subliniat importanta continuarii demersurilor pentru finalizarea negocierilor, in 2011, a Acordului de asociere a R. Moldova la UE si ulterior a Acordului de Liber Schimb intre Republica Moldova si UE, precum si accelerarea discutiilor pentru o foaie de parcurs in ceea ce priveste procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.
Presedintele Comisiei pentru politica externa a reiterat interesul statului nostru si sprijinul oferit de Romania in cadrul familiei europene pentru realizarea acestor obiective. Totodata, a facut apel la studentii basarabeni pentru constientizarea asumarii la nivel individual si colectiv a necesitatii constituirii unei noi elite in statul moldovean, orientata european, al carui nucleu il pot constitui cei ce studiaza la universitati apreciate din Romania si in plan european.
Ambasadorul Renita a prezentat studentilor stadiul actual al eforturilor Republicii Moldova de preluare a valorilor democratiei de tip european si i-a indemnat, pe cat posibil, sa revina peste Prut dupa finalizarea studiilor, pentru a contribui cu expertiza lor la efortul comun al societatii moldovenesti de apropiere de Europa.
In cursul aceleasi zile, senatorul Titus Corlatean si Ambasadorul Renita au avut intalniri oficiale cu Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, precum si cu Primarul Municipiului Brasov, George Scripcaru, pentru a identifica proiecte de cooperare bilaterala in plan economic, turistic, cultural si universitar intre judetul Brasov si raioane sau localitati din Republica Moldova.