De data recenta, in Bulgaria, la Ruse, s-a desfasurat o intalnire la nivel politic a ministrilor secretari de stat, dar nu numai, intre partea romana si cea bulgara, in care s-au convenit, de comun acord, mai multe directii de colaborare pe Dunare. Discutiile care au avut loc pe parcursul a doua zile s-au finalizat si prin semnarea unei declaratii comune intre Autoritatea Navala Romana si cea bulgara, prin care cele doua tari se obliga la consultari in domeniul riveran. Totodata, la intalnirea la care a participat si un reprezentant al Comunitatii Europene, au fost discutate si repartizarile de fonduri care vizeaza ambele state.

Fondurile discutate au facut referire, evident, la lucrari care sa vizeze Dunarea, respectiv la coridorul VII si eventuale proiecte comune romano-bulgare de dezvoltare, astfel incat sa fie asigurat un climat fara poluare si cu cat mai putine incidente navale, a precizat seful ANR Constanta, Paul Branza. O alta tema de discutie a fost faza a doua a sistemului VTMIS. Implementarea acestuia a venit in contextul dorintei de reducere a incidentelor navale, reducerea poluarii, eficientizarea transportului, maximizarea securitatii infrastructurii de transport pe Dunare, dar nu numai, dupa cum a precizat Paul Branza. Mai departe, partea a doua a sistemului VTMIS va asigura acoperirea intregului sector romanesc al Dunarii, fiind prevazuta ca investitie pentru anul 2008. De altfel, a precizat directorul ANR, la sfarsitul lunii aprilie si pana pe data de 15 mai, va fi organizata o intalnire la nivel de experti si comisii tocmai pentru a analiza sistemul VTMIS.

Pregatiri pentru alegerile europarlamentare

Revenind insa la delegatia romana care a participat la Ruse, de mentionat ca din aceasta a facut parte si secretarul de stat Alexandros Galiatatos. Potrivit directorului Paul Branza, aceeasi intalnire cu partea bulgara a prilejuit si discutii pe tema facilitatilor portuare, in sensul ca acestea sa fie de aceeasi anvergura si la distante egale de-a lungul Dunarii. Pentru ca discutiile la finalul carora au fost parafate intelegeri romano-bulgare au durat doar doua zile, reintoarcerea directorului ANR in "peisajul" constantean a fost extrem de directa: "Merg la Corbu si la Sacele", a spus seful ANR in cursul zilei de ieri. De aceasta data, Paul Branza s-a deplasat in localitatile mentionate in calitatea sa de membru de partid, insarcinat sa se ocupe si el, ca de altfel toti membrii Biroului Permanent Judetean al PD Constanta, de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European. "Discut cu oamenii din teritoriu, ne pregatim intens pentru alegeri", a precizat Paul Branza.