Ion Iliescu a anutat in mod oficial retragerea din orice functie detinuta in PSD, afirmand ca ramane alaturi de partid, punandu-si la dispozitia acestuia experienta, sfaturile si consilierea.
"Acest congres poate sa marcheze o relansare a activitatii PSD, lucru necesar nu atat pentru partid, cat pentru societatea romaneasca. PSD trebuie sa apere marea majoritate a cetatenilor acestei tari, daca slabeste PSD, slabeste aparatorul majoritatii cetatenilor.
Congresul poate sa marcheze si declinul PSD. Mi-am exprimat ingrijorarea in legatura cu alunecarea dezbaterii spre alegerea conducerii. Un Congres nu se poate limita doar la acest moment, el trebuie sa marcheze conturarea clara a catorva linii majore pentru activitatea ulterioara a partidului, intemeiata pe cauzele esecurilor. Din pacate, nu spre asa ceva ne-am indreptat atentia. Nu avem o analiza profunda, cu concluzii despre ce am facut bine, ce am facut prost, si ce avem de facut.
Cred ca acest Congres trebuie sa dea cateva orientari clare pentru activul nostru de partid. Trebuie sa lamurim ce partid vrem sa fie PSD. Prin deciziile PSD trebuie sa afirmam explicit ca PSD e un partid al stangii democrate, cu un crez politic si ideologic clar, cuplat la realitatile tarii, un partid al viitorului, dar nu prin vorbe. Cred ca problema de fond a partidului e sa fie capabil sa se vindece de cateva maladii care i-au afectat activitatea si care l-au facut sa devina un partid de linia a doua.
Exista sentimentul ca in ultimii ani s-a manifestat o clara tendinta de promovare in partid a unor oameni cu bani, ceea ce nu este neaparat de condamnat in sine, dar aceasta poate deveni o problema serioasa atunci cand se concretizeaza prin promovarea predilecta a acestora si a protejatilor lor in pozitiile cheie ale partidului.
Evident ca asemenea oameni nu pot fi promotori ai valorilor social-democrate, asemenea oameni afecteaza imaginea si credibilitatea partidului si devin un obstacol real in cresterea prestigiului acestuia.
Obsesia unora de parvenire cu orice chip, in partid sau in stat, isi pune amprenta asupra comportamentului unor arivisti intrati in partid nu din cauza ideologiei. Nu e de mirare ca de regula asemenea oameni au dezertat, si vor mai dezerta din PSD, atunci cand simt ca nu mai pot profita de pe urma apartenentei lor la partid.
Obsesia pentru parvenire, pentru functii si pozitii de comanda se exprima si prin presiunea permanenta pentru functii si titluri in partid, asta a dus la aparitia unor structuri stufoase si supradimensionate. De ce avem nevoie de asemenea structuri greoaie ale organismelor de conducere executiva? Doar pentru a satisface orgoliile personale ale unora?
Unora dintre liderii nostri le lipseste simtul masurii. Cand ajung sefi, iau distanta fata de subalterni, incearca sa se impuna prin morga si atitudini de autoritate. Modestia e in general o pasare cam rara la noi. Ea ar trebui cultivata cu perseverenta intr-un partid ca al nostru. Nu trebuie sa incurajam grobianismul si manelizarea partidului. Foarte nociv e spiritul clientelar pe care multi il cultiva, favorizarea protejatilor, a rudelor, crearea de clanuri si grupuri de interese.
Trebuie sa alegem oamenii cei mai potriviti, competenti, cu perspectiva, pentru fiecare functie in parte, cei odata alesi, sunt obligati sa constituie o echipa sudata si eficienta. Asta e spiritul unui partid! Nu ne adunam in jurul unui sef care isi creeaza grupuri de sustinatori.
E evident ca pregatirea Congresului a fost superficiala, afectata de graba cu care a fost convocat, de timpul scurt, perturbat de climatul creat artificial de ideea competitiei pe echipe. Apreciez ideea ca echipa aleasa sa aiba un mandat limita, sa aiba timp sa pregateasca pana la sfarsitul anului viitorul congres ordinar al partidului.
In ce ma priveste, nu am nevoie de o situatie speciala si un statut distinct in partid, nu imi mai pot permite sa candidez la functii executive, m-am straduit sa fiu util conducerii actuale a partidului, ca presedinte de onoare.
Suntem un partid mare, care are potential uman, sau suntem nevoiti sa apelam la un batranel de 80 de ani?
Eu nu sunt omul ranchiunei. Mi s-a servit o lectie nemeritata in 2005, si atunci s-a apelat la mine ca salvator al partidului. Multi din cei ce mi-au adus elogii aici, atunci au facut parte din... dar asa e lumea schimbatoare, cum spune un cantec popular. Nu port ranchiuna nici celor care m-au incondeiat, eu iert oamenii, am aceasta generozitate
Dar acum, chiar nu e nevoie, si, in ciuda faptul ca arat bine, cum spun unii, nu imi pot permite, la aceasta varsta, sa mai ma ambalez in functii executive.
Decizia mea ramane de neschimbat, ceea ce nu inseamna ca eu parasesc partidul. Raman alaturi de partid, raman membru al partidului, nu am nevoie de niciun fel de titulatura. Eu am brandul meu, ca sa zic asa. Nu cred ca acest brand are nevoie de sustineri artificiale, nici macar institutionale. Altminteri, raman in partid alaturi de noua conducere a partidului indiferent de componenta ei, nu vreau sa influentez cu nimic votul vostru. Raman in partid si raman deschis sa imi pun la dispozitia partidului experienta, sfaturile si consilierea."