CorectNews: Ponta: Boicotarea referendumului e ilegala. Voi trimite o scrisoare presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si grupurilor parlamentare din PE
Premierul Victor Ponta a declarat marti, dupa anuntul PDL privind boicotarea referendumului, ca aceasta actiune este ilegala si ca partidul condus de Vasile Blaga trebuie actionat penal. El a anuntat ca va trimite o scrisoare presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si grupurilor parlamentare din PE in care le va transmite decizia luata marti de PDL.
"Referendumul a fost organizat exact ca in 2007, cand Basescu si-a indemnat alegatorii sa vina la vot si a castigat, iar acum nu mai vrea asta. Eu respect reguli democratice, spre deosebire de Basescu, iar, chiar daca se va intoarce, va fi un presedinte boicotat de toata lumea", a declarat Victor Ponta, citat de Ziare.com.
El a spus ca boicotarea referendumului este ilegala si ca PDL trebuie actionat penal.
Seful Executivului a mai anuntat marti ca va trimite o scrisoare presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si grupurilor parlamentare din PE in care le va transmite decizia luata azi de PDL. "Nu exista in 22 de ani o decizie mai antidemocratica decat aceea de a nu respecta votul electoratului. Bun, PDL si dl Basescu nu au fost niciodata niste oameni care sa respecte democratia, dar de obicei ne-au pacalit ca tin la democratie. Astazi, prin decizia lor, au spus-o si direct, nu ii intereseaza votul romanilor, boicoteaza ideea de democratie, boicoteaza o prevedere constitutionala si boicoteaza dreptul romanilor de a decide asupra celor care-i conduc", a declarat premierul, citat deHotNews.
"Traian Basescu si PDL i-au inselat si i-au escrocat pe partenerii nostri internationali incepand cu Comisia Europeana atunci cand au cerut sa se respecte deciziile CCR pentru ca asa e bine pentru Romania. (...) Va amintesc acea decizie care vorbea de validarea referendumului cu 50% a fost primul punct pe care l-am avut in discutiile cu presedintele CE si partenerii europeni", a adaugat el.
"Astazi voi trimite o scrisoare atat presedintelui CE, presedintelui PE, primilor ministri si presedintilor grupurilor parlamentare din PE, inclusiv grupului Popular European, in care voi mentiona ca decizia 731 din 10 iulie 2012 a CCR, cea care se refera la validarea referendumului cu 50%, spune asa: Curtea retine ca prezenta reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului", a anuntat Victor Ponta.
"In legea referendumului exista un articol care arata ca impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de participarea la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. (...) PDL actioneaza neconstitutional si actioneaza infractional in acest moment. Sunt convins ca dincolo de faptul ca tocmai Partidul Popular European si partenerii europeni vor constata ca au fost au fost trasi pe sfoara de PDL si Traian Basescu, sunt convins insa ca poporul roman in 29 iunie va veni la vot", a mai aratat premierul.
Victor Ponta a postat si pe Facebook o fotografie insotita de un mesaj in care arata ca "Voi anunta UE ca au fost escrocati de Basaescu si PDL. Decizia de a boicota referendumul incheie legenda ‘Basescu cel curajos‘.

PDL sustine ca referendumul e o mascarada

Colegiul Director National al PDL a decis marti, cu 89 de voturi "pentru" si o singura abtinere, boicotarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu prin neprezentarea la vot. Printre argumentele PDL in favoarea boicotului se numara riscul fraudarii rezultatelor referendumului, ilegalitatea procedurii de suspendare din functie a lui Traian Basescu, dar si legitimarea actiunilor USL de a "pune in pericol" statul de drept. "Facem apel la toti oamenii de buna credinta... Nu discutam de o suspendare a lui Traian Basescu pentru ca ar fi incalcat Constitutia. CCR a spus ca nu a incalcat-o. Aici vorbim de o incercare a Parlamentului de a valida o hotarare a celor 256 de parlamentari. Rugam cetatenii sa nu participe la o astfel de mascarada pusa in scena de USL", a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga, dupa sedinta Colegiului Director in care s-a decis boicotul.
Presedintele suspendat Traian Basescu a indemnat si el la boicotarea referendumului de duminica. El declarat marti, pentru Ziare.com ca referendumul ar putea fi fraudat in proportie de circa 10% si ca "solutia de securizare a votului este neparticiparea".