Agerpres informeaza: USL critica hotararea privind referedumul pentru Legea Capitalei si invoca eventualitatea boicotarii acestuia.
Uniunea Social Liberala critica hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti cu privire la referedumul pentru Legea Capitalei, adoptata in sedinta de miercuri, si invoca eventualitatea boicotarii acestuia, daca bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari aberante.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte comune cu presedintele PSD, Victor Ponta, ca hotararile luate miercuri, in cadrul sedintei Consiliului General al Muncipiului Bucuresti, de majoritatea PDL-PRM-PNG, "sunt expresia atitudinii de bataie de joc la adresa bucurestenilor". "Daca se va ajunge la un referendum sub aceasta forma aberanta cu o sumedenie de intrebari caraghioase de-a dreptul, noi vom boicota acel referendum si nu vom participa la o mascarada de tip Basescu-Udrea la nivelul Capitalei. (...) Reprezinta (votul din CGMB - n.r.) bataia de joc pe care Guvenul Romaniei, doamna ministru Udrea, presedintele organizatiei pe Capitala, un fel de Basescu blond la nivel de Bucuresti, o inspira din practica lor de bataie de joc fata de toti romanii", a spus Antonescu.
Intrebat care va fi forma de boicotare a referendumului, Antonescu a spus ca, daca se va ajunge la acest lucru, desi nu crede, USL se va adresa public sustinatorilor, membrilor si votantilor sa nu participe "la un asemenea referendum". El a precizat ca primarii USL, dar si peste 100.000 de cetateni au semnat o petitie solicitand un referendum in intelesul cel mai serios si cel mai responsabil al acestui termen, "o consultare responsabila si veridica a vointei cetatenilor Bucurestiului in legatura cu o tema majora".
"Ceea ce am vazut ieri ca a rezultat din hotarare este cel mult un set de intrebari care ar putea folosi la un sondaj de proasta calitate si e foarte clar ca cei care incearca sa le propuna in bataie de joc bucurestenilor in loc de temele majore sa raspunda printr-un referendum la intrebarea daca sunt multumiti de gradul de curatenie sau chestiuni de genul acesta, este clar ca-si bat joc si de ideea de referendum si de ideea de consultare populara si de ideea ca cei care guverneaza, administreaza, sunt intr-un fel sau altul, sau ar trebui sa fie intr-o relatie cu cei administrati, cu cei guvernati", a spus Antonescu.
El a adaugat ca atat consilierii generali ai PSD, cat si cei ai PNL au procedat, la votul in CGMB, asa cum a stabilit si a anuntat conducerea Uniunii Social Liberale. "Au actionat (consilierii generali ai opozitiei - n.r.) coerent si consecvent. Reamintesc aici faptul ca si domnul Ponta si eu am raspuns solicitarii, scrisorii primarului general de a avea o consultare pe aceste teme ale Bucurestiului, buget, referendum, etc.", a spus liderul PNL.
Antonescu i-a cerut primarului general Sorin Oprescu sa anunte daca a avut un raspuns in acest sens si de la ce partide politice a avut raspuns, dar si cum au votat consilierii generali in CGMB in functie de partidele din care fac parte. "Pentru ca, cu tot respectul, uneori si in discursul primarului general, sigur, luat de patosul pentru cetateni si de rezerva fata de partidele politice, se face asa un amalgam - politicienii, partidele. Nu, sa vorbim exact. Daca mai vrem democratie in Romania si noi mai vrem, atunci trebuie sa spunem exact cand vorbim de nu stiu care cusur al unor politiceni, care sunt politicienii aceia, atunci cand vorbim despre fapte, actiuni, demersuri ale unor partide, care sunt acele partide, pentru ca nu este acceptabil din punctul nostru de vedere ca noi sa dam un vot corect, consecvent cu ceea ce am discutat si cu primarul general si cu ceea ce am anuntat si public si la urma sa fim asa amestecati intr-o harababura, unde nu se vede foarte clar ca de o parte a fost Guvernul si anexele sau dependintele sale PRM si PNG, consilierii sunati direct si pusi prin ordin la dispozitia doamnei Elena Udrea si partidele si consilierii nostri care am procedat consecventi cu hotararile si cu ceea ce anuntasem in fata opiniei publice", a spus Antonescu.
La randul sau, liderul PSD, Victor Ponta a afirmat ca, din punctul sau de vedere, referendumul nu poate avea loc pentru ca, potrivit legii referendumului, intrebarea adresata publicului trebuie sa fie clara "si trebuie sa duca la posibilitatea de a orienta intr-o directie sau alta". "Cele sapte intrebari - scrise probabil de domnul Talmacean - sunt intrebari de tip Caragiale, nu au absolut niciun sens de a putea sa indrepte si sa stabileasca o vointa a electoratului. Cred ca este o sfidare si o bataie de joc la adresa populatiei Bucurestiului, iar decizia noastra, din punct de vedere juridic, este de a solicita o noua hotarare a Consiliului General, in asa fel incat sa avem o intrebare clara. Intrebarea, din punct de vedere juridic, trebuie sa sune astfel: Doriti desfiintarea sectoarelor Bucurestiului si existenta unei singure primarii, sau vreti sa incercam sa administram Bucurestiul sub forma sectoarelor?", a afirmat Ponta.
El a adaugat ca intrebarea, care nu se poate pune juridic, dar care este "mai corecta din punct de vedere politic", ar fi: "Vreti ca banii Bucurestiului sa fie cheltuiti de doamna Elena Udrea, ca si banii tarii, sau ne ajutati pe primarul general, pe cei de la USL sa aparam acesti bani de doamna Udrea?".