Conducerea PSD a decis ieri ca nu va participa la consultarile cu partidele parlamentare de la Palatul Cotroceni, convocate pentru astazi de presedintele Traian Basescu, a anuntat liderul formatiunii social-democrate, Mircea Geoana. La scurt timp de la anuntul social-democrat, C.V. Tudor si PRM si-au facut publica pozitia, alaturandu-se boicotului initiat de PSD.
„Biroul Permanent National a decis, prin vot, sa nu dea curs invitatiei presedintelui Traian Basescu de a merge la consultari la Palatul Cotroceni. PSD refuza sa participe la o mascarada politica“, cu rezultat deja anuntat, a spus Geoana. Presedintele PSD a afirmat totodata ca social-democratii considera ca declaratiile facute acum cateva zile de seful statului la Craiova „impiedica orice cale de dialog normal“ cu acesta.
„Prin incercarea de discreditare a principalului partid de opozitie, Traian Basescu si-a incalcat prerogativele, dovedind ca nu este presedintele tuturor romanilor, ci, in cel mai bun caz, presedintele PD sau al Aliantei“, a mai spus Geoana, opinand ca seful statului, la noua luni de la preluarea mandatului prezidential, este incapabil sa asigure un minimum de echidistanta politica.
Potrivit liderului PSD, declaratiile de saptamana trecuta ale lui Traian Basescu sunt de o „gravitate deosebita“, aducand in mod direct un prejudiciu interesului national. „PSD ramane consecvent misiunii sale si ambitiei sale de a vedea Romania integrandu-se la termen in UE, la 1 ianuarie 2007“, a spus el.
In opinia liderului PSD, discursul presedintelui Basescu este unul „profund eronat“, integrarea europeana fiind un tel care uneste Puterea si Opozitia, iar seful statului este „in continuare principalul dezbinator al tarii“.
„Este cel putin ciudat, daca nu cumva este un gest deliberat din partea lui Traian Basescu, ca, in ziua de vineri, cand a lansat invitatiile de consultare la Cotroceni, sa vina, in aceeasi zi, la conferinta de presa la Craiova, cu acuze fara precedent la adresa Opozitiei“, a mai spus Geoana.

Refuz prin comunicat

Si PRM respinge invitatia la consultari adresata de presedintele Basescu pentru ca „nu accepta bataia de joc si pierderea vremii, mai ales intr-o perioada in care tara are atatea probleme grave“, se arata intr-un comunicat al partidului.
Potrivit acestuia, PRM a primit in ultima perioada doua invitatii din partea Administratiei prezidentiale pentru a se intalni cu Traian Basescu: una se referea la 24 septembrie, iar alta la 4 octombrie. „Asa dupa cum am respins-o pe prima, o respingem si pe a doua. Partidul nostru este adeptul dialogului politic autentic, dar nu accepta bataia de joc si pierderea vremii, mai ales intr-o perioada in care tara are atatea probleme grave“, sustine PRM.
PRM prezinta punctual motivele refuzului de a se intalni cu „locatarul (temporar) de la Palatul Cotroceni“, care sunt aceleasi in octombrie, ca si in septembrie, fiindca „nimic important nu s-a schimbat intre timp“.
Partidul lui C.V. Tudor sustine ca invitatia vine mult prea tarziu, dupa noua luni de absenta a dialogului si e formulata jignitor, si ca prin intregul sau comportament, prin scandalurile si diversiunile pe care le provoaca sistematic Traian Basescu a dovedit ca nu poate fi un partener serios de dialog.