Monica Macovei si-a anuntat azi o candidatura oarecum nefireasca la sefia PDL, pe baza unei motiuni pe care o numeste "Reformistii" si care e sustinuta, deocamdata, de intelectualii partidului. Adica o mina de oameni. De ce credem ca aceasta candidatura e atipica si ce s-ar putea ascunde in spatele ei, vom incerca sa analizam in rindurile care urmeaza.
Macovei e al doilea contracandidat al lui Vasile Blaga, dupa Elena Udrea si va incerca, teoretic, sa-i sufle acestuia functia de sub nas la congresul de luna viitoare. Asta, in aparenta. In realitate, nici macar cel mai optimist fan al fostei ministrese nu ar vede-o in postura de cistigatoare in fata vechii garzi a PDL, care grupeaza acum cei mai multi oameni.
Mai degraba, Macovei risca sa imputineze sansele - la fel de teoretice - ale Elenei Udrea, pentru ca PDL e impartit acum in doua, oamenii pro si contra lui Basescu. Or, ambele contracandidate fac parte din aceeasi tabara, cea a presedintelui; de ce s-ar parazita reciproc, deschizindu-i drum si mai larg lui Blaga?
O explicatie ar fi aceea ca Basescu, asa cum am scris deja, nu e interesat citusi de putin de cistigarea sefiei PDL, un partid despre care multi analisti spun ca e mort si incapabil de resuscitare. Daca ar fi fost asa, fie Macovei, fie Udrea ar fi primit sarcina sa se puna in slujba celeilalte, contra dusmanului comun.
Oricit de mult s-ar detesta, cele doua nu ar fi cricnit in fata vointei lui Zeus, creatorul lor.
In fapt, Macovei pare sa aiba cu totul alta misiune. Aceea de a merge la congresul PDL doar pentru a fi batuta cu pietre.
De ce ar face asta?
Sa o luam metodic.
Niciun alt membru al PDL nu e detestat in partid precum fostul ministru al Justitiei, cu figura sa acra, aproape incapabila sa schiteze un zimbet. Fara sa mai vorbim de ideile sale "nastrusnice" din ultimii ani legate de reformarea PDL, care, daca ar fi fost aplicate, trimiteau pe tusa politicii jumatate din lideri.
E de asteptat, in consecinta, ca, pina la congres, dar mai ales in timpul acestuia, Macovei sa faca in ritm accelerat ceea ce stie cel mai bine: sa enerveze.
Deja, startul a fost dat, daca ne gindim la schimbul neortodox de replici derulat ieri, la Consiliul National, intre ea si Blaga.
Macovei va fi atacata extrem de dur, probabil chiar badaranesc, in perioada care urmeaza de catre vechea garda a PDL, ceea ce va avea drept efect fixarea cit mai clara a reprezentantilor acesteia in ochii publicului. In planul imaginii, fostul ministru va determina o impartire clara a apelor in partid, mult mai mult decit ar putea-o face Udrea, spre exemplu.
Adevarata separare va avea loc, cel mai probabil, imediat dupa congres - dar e posibil si inainte - atunci cind partidul se va sparge. In momentul respectiv, atit gruparile Udrea cit si Macovei vor pleca pentru a crea o noua structura, una pe care mai mult ca sigur nu o va conduce, credem noi, nici una dintre ele.
Din acest punct de vedere, amazoanele presedintelui au rol de berbece care sa deschida drum altui personaj, mai potrivit pentru rolul de lider si de candidat prezidential in 2014. (Poate nu intimplator Emil Boc nu candideaza la nicio functie in partid la apropiatul congres. Si, la fel de ne-intimplator, cele doua dau mesaje identice, cum ar fi necesitatea unui congres exagerat de largit, cu 10, respectiv 12 mii de delegati).
Pe de alta parte, era nevoie de candidatura lui Macovei si pentru ca grupul intelectualilor pedelisti in cugent si-n simtiri, din interiorul sau exteriorul partidului, nu s-ar fi incolonat lesne in spatele Elenei Udrea, perceputa in asemenea cercuri drept o superficiala care a ars suspect etapele parvenirii in politica. O pot face, in schimb, in spatele Monica Macovei, urmind-o, mai apoi, spre noul partid reformist. Unul pe care, daca e sa ne gindim bine, fostul ministru al Justitiei il anunta de mai bine de trei ani.