Un anunt cu efect de bomba atomica, credem noi, este declaratia presedintelui cu referire la decizia de a-si continua cariera politica dupa expirarea mandatului de sef al statului. Nu ca ar fi crezut multi romani ca Basescu se va duce dupa 2014 la pescuit, ori in croaziera pe mare, cum sugera in dese rinduri; faptul ca a facut-o ACUM, insa, ar putea constitui un motiv de reala ingrijorare.
Daca Traian Basescu a decis sa anunte cu un an si mai bine inainte ca vrea sa revina in politica nu e a buna. In general, personajul e cunoscut pentru manevrele surpriza, cum ar fi inscrierea pe ultima suta de metri in cursa pentru primul mandat de primar ori in in cel prezidential, impresia dinaintea celui de al doilea ca va renunta la candidatura samd. Era de asteptat ca el sa anunte decizia de a continua dupa expirarea mandatului ori cu putin timp inainte, dar cu aproape doi ani inainte, cit mai e pina la alegeri, e surprinzator.
Daca a facut-o, Basescu a avut un motiv foarte serios. In primul rind nevoia de a da un semnal urgent. Cui si de ce?
O varianta ar fi catre oamenii sai din PDL, partid care se apropie de congres. Anuntul presedintelui bulverseaza si ar putea chiar paraliza negocierile purtate in diverse tabere. Daca el revine anul viitor, musai sa o faca in fruntea unui partid. Fie ca va fi PDL, fie ca va fi unul nou, exista numerosi pedelisti basescieni care isi pot schimba planurile din cauza anuntului prezidential. Pentru ei, nu s-ar mai pune problema coabitarii cu Blaga pentru cel putin patru ani, ci doar sa reziste pina isi termina mandatul Basescu. La fel de bine, am putea asista la precipitarea lansarii unei noi formatiunii, cu un lider provizoriu, care sa gestioneze situatia pina la intoarcerea "regelui".
Daca anuntul lui Basescu a vizat incurajarea acelor pedelisti debusolati, care nu il vor pe Blaga, dar nu vad nici in Udrea sau Macovei o solutie pe termen lung, atunci ar fi, cit de cit, in regula.
Mai grav e daca mesajul prezidential vizeaza si, sau mai ales, alte scopuri.
Nu intimplator, el vine dupa iesirile recente si complet neobisnuite ale sefului SRI, George Maior, care avertizeaza ca s-au activat puternic in ultima vreme forte interne si externe care doresc deturnarea Romaniei de la orientarea pro-Vest catre Rasarit.
"Vocea Rusiei", trompeta Kremlinului, a devenit mai activa ca oricind, cu mesaje apocaliptice care prevestesc revolutii politice, scandalul gazelor de sist ia amploare, la sud de Dunare cade guvernul in urma unor mari proteste de strada generate de scumpirea energiei, Ungaria provoaca tot mai tare oficialii romani in chestiunea etnica.
Oficiali europeni inspresc, si ei, tonul la adresa Romaniei si sunt contrati, in locul unei diplomatii abile, cu mesaje nervoase din partea unui Crin Antonescu, spre exemplu.
Eforturile lui Ponta de a se plia pe cerintele euroatlantice incep sa fie sanctionate nu doar de catre liberali ori de Antenele lui Voiculescu, dar si de membri ai propriului partid.
Aceste presiuni, dublate de povara guvernarii la vreme de criza, un domeniu in care Ponta nu pare sa exceleze, deocamdata, ar putea clatina curind fie pozitia, fie convingerile de data recenta ale acestuia.
Anuntul lui Basescu ar putea fi, in aceste conditii, unul atit cu bataie interna, cit mai ales externa, cu menirea de a da semnalul ca va sprijini mentinerea Romaniei "pe traseu" nu doar pina la finele mandatului, ci si dupa aceea.
Presedintele simte ca terenul devine de-a dreptul mlastinos si intervine pentru a linisti lucrurile, pentru a dezminti tot mai desele analize politice care pleaca de la premisa ca e un personaj, de acum, expirat si pe cale de pensionare.
O lovitura de calibru, pe aceeasi linie, ar putea fi, daca e sa speculam, intrarea lui George Maior in PSD inainte de congres, cu alocarea unei functii importante.
Pe de alta parte, anuntul lui Basescu ii da frisoane lui Antonescu si pentru ca scenariile viitoare lasa loc, din acest moment, si pentru o varianta Ponta-presedinte, Basescu-premier, daca tot sunt acuzati cei doi de coabitare exagerata.
In orice caz, e limpede ca anul acesta vor avea loc evenimente majore si framintari puternice, pe fondul unei ofensive a Moscovei in fostele colonii est-europene. Posibil sa fie spaima Kremlinului de pierderea formidabilei arme numite Gazprom, din cauza gazelor de sist, posibil sa fie si alte interese. Iar debutul acestor evenimente e aproape, odata cu aparitia coltului ierbii. Ce s-a intimplat azi la Mechel Tirgoviste, combinatul detinut de rusi, e doar un "preview".