O clasificare a greselilor pe care candidatii si echipele lor le fac in campanie ar trebui sa cuprinda macar trei elemente de analiza.
In primul rand, este vorba despre neadecvare.Intre candidat si imaginea propusa, intre imaginea sa anterioara si cea din campanie, intre mesajele candidatului si agenda publicului-tinta, intre atitudinea generala a candidatului si asteptarile publicului.
In al doilea rand, este vorba despre capacitatea sau despre incapacitatea de evaluare si de anticipare a actiunilor si atitudinilor contracandidatilor. Intr-o campanie electorala, mai ales una cu miza si cu competitori puternici, este foarte util sa identifici corect care sunt armele reale ale adversarilor si cum au ei de gand sa le foloseasca.
In al treilea rand, este vorba despre intelegerea corecta a momentului comunicational in care te gasesti si parasirea iluziei ca alegatorul vrea de la tine exact ce esti tu pregatit sa-i oferi.
Bogdan Teodorescu nu spune concret care sunt greselile principalilor candidati la prezidentiale. Cele mai multe din greselile descrise de Bogdan Teodorescu se regasesc in campania lui Traian Basescu, ceea ce explica inceputul prabusirii acestuia.