DeCeNews: Teodorescu: Dan Diaconescu, marele pierzator al referendumului

Politologul Bogdan Teodorescu apreciaza, intr-un interviu acordat DeCeNews, ca nu este posibila o coabitare intre USL si Traian Basescu, iar acesta va porni un razboi de uzura cu tandemul Antonescu-Ponta. Marele pierzator al referendumului pentru suspendarea presedintelui a fost, dupa analiza lui Bogdan Teodorescu, liderul PP-DD, Dan Diaconescu. Vezi argumentele lui Teodorescu.
-Este obligata USL de cele 7,4 milioane de alegatori sa continue razboiul cu Traian Basescu?
-Coabitarea este imposibila, iar de acest lucru ne dam seama, in primul rand, daca urmarim istoria ultimelor trei luni. Victor Ponta a impus o relație care parea convenabila pentru institutiile statului. Un fel de incetare a luptelor, cu o concentrare asupra actului administrativ. A facut o impresie buna publicului. Traian Basescu a observat ca, daca nu este oprit, USL castiga tot, in alegerile generale. Atunci a declansat razboiul, fiindca este obligat sa dezmembreze USL, daca vrea sa reziste, el si PDL. Este corect ca USL are o miza, ca este presat de un puternic curent popular sa actioneze impotriva lui Basescu, dar razboiul a fost declansat de acesta. Daca nu ataca acum, in decembrie nu va avea sorti de izbanda.
-Cati dintre cei care au votat la referendum vor sprijini USL, in toamna?
-Avem un spatiu politic foarte simplu: USL, Alianta de dreapta, sau cum se va numi ea, UDMR si PP-DD. Pentru cei care cauta sa scape de Basescu, nu e greu de ales. Nu au variante. USL, prin natura sa nu poate conlucra cu PDL, dar nici Traian Basescu nu vrea sa colaboreze cu USL. Nici macar pentru impresia publica nu se va stradui sa mimeze coabitarea. USL vrea sa guverneze, Basescu nu vrea sa lase Puterea. Daca USL va face 50 plus unu, Basescu va fi spulberat. Desigur, e mai complicat in circumscriptiile din Ardeal, unde voturile se impart 4-2-2 sau 4-3-2, dar in rest va avea mandatele adjudecate cu majoritate, fara redistribuire, pe modelul votului de la referendum: 6-2-1. Marele perdant va fi PP-DD, caci batalia se va duce intre cei doi colosi. PP-DD nu a intrat in joc, in razboiul Ponta-Basescu...Dan Diaconescu a ratat o sansa istorica, a gresit ingrozitor. El avea sansa sa se faca alegeri comune, prezidentiale si parlamentare, daca ar fi fost demis Basescu. Asa, va candida intr-un colegiu, iar restul oamenilor din PP-DD nu vor beneficia de o locomotiva de imagine. Nimeni nu-i stie, nu exista alte nume, in afara fondatorului.
-Ce joc a facut Dan Diaconescu la referendum?
-Un joc gresit pentru PP-DD. Mi-e greu sa spun de ce a evitat sa isi asume o pozitie anti-Basescu. Ori nu stie politica, ori a avut alte interese personale. Odata cu respingerea votului uninominal, de catre CCR, avea sansa sa isi propulseze partidul in Parlament, unde intra ca un actor important, care a decis soarta referendumului. In plus, PDL nu avea timp sa isi pregateasca un alt candidat la prezidentiale, asa ca ar fi putut ajunge in finala Diaconsescu si Antonescu. In actuala conjunctura, cand va disparea Basescu, va fi deja lansat MRU, care va da batalia decisiva cu Antonescu.
-Dar daca Ponta si Antonescu vor pierde pe multi dintre cei care le atribuie esecul demiterii?
-Vorbind din punct de vedere tehnic, Ponta si Antonescu au procedat legal, incercand sa se bata corect cu unul care joaca incorect. Desigur, sunt destui care doreau ca si USL sa foloseasca alte arme, doar sa castige. Iar acum sunt suparati ca au pierdut. Intrebarea este pe cine doresc ei mai departe: pe Ponta si Antonescu, sau pe Basescu. Daca vor cu adevarat sa scape de Basescu, au o singura sansa: sa voteze cu Ponta si Antonescu. Singura sansa pentru cei care vor ca Traian Basescu sa plateasca pentru guvernare este ca USL sa ajunga la Putere.
-Daca vor fi lansate dosare impotriva liderilor USL?
-Alta arma PDL si Basescu nu au. Totusi, in graba de a-l face din nou presedinte, Parchetul a calcat pe bec. Pentru prima data au fost atacati oamenii obisnuiti, au fost chemati la audieri satenii, iar asta da o imagine devastatoare pentru Basescu. Publicul a vazut cum stapaneste Basescu, a inteles cum a condus in acesti ani. Pe masura ce vor fi hartuiti liderii USL, oamenii se vor solidariza cu ei. Atmosfera impotriva PDL va fi generalizata. Si asa publicul are o mare insatisfactie, iar sentimentul ca s-a facut o injustitie e foarte pregnant.