Democratii vor sa spele rusinea revotarii privilegiilor parlamentare acordate prin propriul Statut, dupa ce presedintele l-a retrimis Legislativului. PD va propune Aliantei si Guvernului emiterea unei ordonante de urgenta care sa elimine aceste privilegii.
Colegiului Director al PD a decis ieri ca ministrii democrati sa sustina in Guvern adoptarea unei ordonante de urgenta care sa elimine privilegiile parlamentarilor. Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat la finalul sedintei de ieri ca, daca propunerea nu se va concretiza, PD va realiza o initiativa legislativa cetateneasca pe aceasta tema. "Vom culege opiniile oamenilor, pentru a promova in Parlament o asemenea propunere de eliminare a acestor privilegii", a explicat Boc.
Colegiul Director al PD a adoptat chiar o rezolutie cu privire la Statutul parlamentarilor, considerand "inacceptabil" votul de joi din Parlament prin care s-au mentinut in Statut textele care le dau dreptul acestora la pensii de serviciu si la indemnizatii de somaj. "O asemenea initiativa este imorala, inoportuna si o sfidare la adresa opiniei publice si a celor care isi pun sperantele ca clasa politica ii serveste", a precizat Boc.
Intrebat daca votul dat de parlamentarii PD in favoarea Statutului nu contrazice aceste declaratii, Boc a explicat ca acestia au votat in situatia in care votul final se dadea pentru forma veche a textelor respective, "care era mai proasta decat cea existenta". El a mai spus ca PD a initiat la dezbateri amendamentele pentru eliminarea textelor ce prevedeau pensiile de serviciu si indemnizatiile de somaj in cazul parlamentarilor, dar cum aceste amendamente au fost respinse, parlamentarii democrati " au ales din doua rele raul cel mai mic", pentru ca, "daca nu se vota in forma asta, ramanea cea veche, care era mai proasta".
"PD nu doreste sa isi lege numele de aceasta lege in aceasta forma si va face tot ce ii sta in putinta pentru a abroga textele mentionate", a concluzionat Boc.
Sprijin de la PIN
Lavinia ßandru, deputat al Partidului Initiativa Nationala, a declarat tot ieri ca parlamentarii ar trebui sa fie preocupati de independenta lor, iar nu de obtinerea unor privilegii precum pensii sau indemnizatii tranzitorii.
Lavinia ßandru a amintit ca reprezentantii PIN nu au fost de acord, la votul dat joi in Parlament la Statutul deputatilor si senatorilor, cu pensiile sau salariile tranzitorii, deoarece au fost de parere ca un parlamentar care nu-si gaseste un loc de munca dupa incheierea mandatului inseamna ca a fost si un parlamentar "jalnic".
ßandru a mai apreciat ca parte dintre parlamentari nu prea au ce cauta in forul legislativ si se gandesc la anii pe care ii vor petrece dupa mandat. "Trebuie sa luam in calcul un eventual Statut al parlamentarilor care sa transforme Parlamentul Romaniei dintr-o gradina de dinozauri intr-o putere independenta care sa aiba curajul sa promoveze niste legi fara sa se teama ca suna telefonul", a mai spus ßandru.

FOTO: Parlamentarii isi vor aproba din nou privilegiile cand vor vota ordonanta de urgenta a PD?