DeCeNews informeaza : De ce premierul Emil Boc nu doreste alegeri partiale in colegiile ramase vacante

Camera Deputatilor a anuntat vacantarea a 3 posturi de parlamentar, dar Guvernul evita sa anunte programarea de alegeri partiala in colegiile ramase fara reprezentare parlamentara. Decizia Camerei Deputatilor a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 18 octombrie 2011 . Conform legii, Guvernul ar fi trebuit sa organizeze alegeri in maxim 3 luni de la declararea vacanta a postului, iar data trebuia anuntata cu 45 de zile inainte de ziua votului. Unul dintre colegiile vacante este colegiul numarul 9 din Cluj unde este posibil ca Emil Boc sa candideze in cazul in care va pierde functia de la Guvern.

Contactati de DeCe News cei de la Autoritatea Electorala Permanenta sustin ca sunt pusi in tema cu problema, dar nu au nicio putere. "Legea are niste prevederi clare. Nu este prevazuta nicio sanctiune daca legea nu se respecta, dar asta nu insemna ca legea nu trebuie respectata. Nu am primit nicio solicitare din partea Guvernului sau a MAI pentru a demara procedurile de organizare a procesului electoral alaturi de cei de la Minister", a declarat Marian Muhulet, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente.
Colegiile ramase vacante sunt Colegiul numarul 30 din Olt, unde fusese ales Frunzulica Doru-Claudian, Colegiul numarul 5 din Bihor care apartinea lui deputatului UDMR Lakatos Petru si Colegiul numarul 9 din Cluj, ramas vacant in urma decesului lui Palfi Mozes-Zoltan. Acestora li s-ar putea alatura si colegiul senatorul Mircea Cinteza, care a demisionat din functia de parlamentar.

Boc isi pastreaza un loc caldut la Rachitele

Surse democrat-liberale sustin ca unul dintre motivele pentru care nu se organizeza alegeri in aceste colegii este tocmai pastrarea colegiului numarul 9 din Cluj pentru Emil Boc. Acesta ar urma sa candideze pentru postul de deputat lasat liber la Cluj de Palfi Zoltan, decedat in luna august a acestui an. Boc ar urma sa candideze aici, dupa ce, in urma intelegerii cu presedintele Traian Basescu, va renunta la fotoliul de premier si va lasa locul unui tehnocrat agreat de Cotroceni.
Conform legii numarul 35 articolul 7 se prevad urmatoarele: "In cazul organizarii de alegeri, data desfasurarii acestora se stabilste cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii". Aceeasi lege prevede la articolul 48: "Alegerile de organizeaza cu aplicarea corespunzatoare prezentului titlu, in cel mult 3 luni de la Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz, prin care se constata incetarea mandatului de deputat sau senator".
Hotararea fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 18 noiembrie. Termenul de 45 de zile s-ar fi implinit in data de 15 ianuarie 2012, pentru ca se ia in considerare ultima duminica disponibila care se incadreaza in data precizata.
Avand in vedere ca din partea Guvernului nu s-a anuntat nimic oficial alegerile pentru cele 3 posturi de deputat ar putea avea loc cel mai devreme la jumatatea lunii februarie, daca nu chiar mai tarziu.