Emil Boc si Adriean Videanu si-au dat mana pentru a promova amandoi o motiune de orientare populara la Conventia Nationala a PD. Ei vor avea astfel castig de cauza in fata orientarii democrate, promovata de tandemul Cezar Preda-Radu Berceanu.
Adriean Videanu, vicepresedinte al PD, a declarat ieri ca a luat decizia de a sustine in cadrul Conventiei Nationale o motiune populara alaturi de Emil Boc.
“Pana astazi am avut doua proiecte de motiuni populare si am ajuns la concluzia ca putem gasi o solutie comuna ca din doua proiecte sa facem o singura motiune solida“, a explicat Adriean Videanu. Cei doi se vor prezenta in tandem: Emil Boc, presedinte, Adriean Videanu, presedinte executiv.
Emil Boc considera ca, alaturi de Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde si Vasile Blaga - ministrul de Interne sustinand de asemenea proiectul acestora -, se doreste sa se transmita tuturor democratilor ca aceia care cred ca PD “nu are, nu a avut si nu va avea un drum comun cu PSD“ trebuie sa se alature acestui proiect. “Trebuie sa punem de acord actiunea noastra politica din ultimii ani cu orientarea ideologica“, a mai spus Boc.

Probleme de identitate

La randul sau, Cezar Preda, vicepresedinte al PD, a declarat ca el va prezenta o motiune democrata pentru ca nu crede in schimbarea identitatii partidului. Sustinut de Radu Berceanu si de Costica Canacheu, Preda a aratat ca aceasta motiune va urma linia celei cu care Traian Basescu a castigat presedintia partidului in 2001, “Romania puternica. Romania social-democrata“. “Motiunea noastra vrea sa certifice modul in care PD isi vede, isi asuma identitatea. Nu sunt adeptul schimbarii identitatii partidului“, a explicat Cezar Preda, adaugand ca de acum inainte in PD va fi o competitie “adevarata“, fiecare motiune certificandu-se una pe alta.
Radu Berceanu s-a declarat din start un “conservator“, precizand ca dupa atatia ani de cand este in PD nu poate renunta la doctrina social-democrata.
“Eu imi mentin aceasta convingere. Cred ca PD trebuie sa ramana un partid social-democrat modern, de centru-stanga. Cred ca nu-mi pot schimba declaratiile de acum 15 ani doar pentru ca pe plan european exista o invitatie catre PD“, a spus Berceanu.
El a mai remarcat ca in acest moment, in care PD este partidul care se bucura de cea mai mare incredere din partea electoratului, se incearca trecerea la o alta orientare, facandu-se astfel “un cadou nesperat“ PSD.
“Sunt partide care au cazut de la guvernare, dar in nici un caz nu-si schimba doctrina, iar noi vrem sa facem o inventie mondiala, si cand am ajuns la guvernare, vrem sa ne schimbam doctrina“, a mai spus Berceanu. El a mai precizat ca, chiar daca sustine doctrina social-democrata, nu inseamna ca adeptii acesteia au “o directie comuna“ cu PSD, drept contraargument la motivatia celor care propun motiunea populara. “E ca si cum ai spune ca cei care sustin curentul popular au o directie comuna cu PRM, PNTCD sau Partidul Conservator. Sunt lucruri separate“, a mai spus Berceanu.