Traian Basescu va lua o decizie privind candidatura sa la prezidentiale abia in septembrie, in functie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregatit drept candidat de rezerva al PD-L, le-a spus marti presedintele ambasadorilor UE, se arata intr-un raport intern al Ambasadei Austriei.
Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE austriac, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu care a avut loc marti, 12 mai - n.r., la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti. "(Traian Basescu - n.r.) nu a luat decizia cu privire la o noua candidatura. O va face abia in septembrie 2009 si va depinde de criza economica". In cazul in care criza "va putea fi depasita cu un minimum de daune pentru populatie", va candida. "Premierul Boc este pregatit ca si candidat de rezerva al PD-L, daca Basescu nu va mai candida inca o data", se arata in document. Presedintele a vorbit despre interesul scazut al mass-media pentru euroalegeri si a criticat celelalte partide pentru ca si-au lansat deja candidatii pentru prezidentiale, cu toate ca mai intai au loc euroalegerile. Candidatii au pornit prea repede si nu sunt indeajuns de buni pentru a ramane consistenti in declaratiile lor din presa pe parcursul a jumatate de an, a spus Basescu, potrivit documentului citat. Referitor la decizia privind viitorul comisar european din partea Romaniei, Basescu a spus ca se asteapta la un portofoliu mai consistent decat cel pentru "limbi orientale" - aluzie la actualul comisar pentru multilingvism, Leonard Orban. (documentul, redactat in limba germana, pastreaza in engleza, intre ghilimele, expresia "oriental languages" folosita de presedintele Basescu in discutia cu ambasadorii - n.r.). Cu a treia suprafata agricola din UE dupa Franta si Spania, de 4,5 milioane de hectare, Romania s-ar califica foarte bine pentru un comisar pentru agricultura, considera presedintele.

Basescu "s-a dat"
la Comisia Europeana

Raportul pe justitie al Comisiei Europene va influenta alegerile prezidentiale, a mai spus Basescu, subliniind ca nici o institutie democratica nu trebuie sa se afle deasupra legii si amintind ca parlamentul blocheaza doua cazuri de coruptie la nivel inalt. Aici, Ambasada Austriei adauga in paranteza o "observatie", si anume ca "presedintele se refera probabil la cele doua cazuri - fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, carora li s-a ridicat imunitatea, dar anchetele n-au inceput din motive procedurale. Acelasi lucru este valabil de altfel si pentru dosarele deferite deja justitiei in cazul fostului ministru al muncii, Paul Pacuraru, si fostului ministru al economiei, Ioan Codrut Seres". La capitolul energie, presedintele a spus ca a trimis inapoi catre guvern strategia energetica prezentata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru a include date si cifre concrete. In locul companiei energetice nationale, guvernul are acum in vedere crearea a doua-trei companii de productie, pentru a face concurenta pe piata. Productia in domeniul hidroenergetic, termoenergetic si nuclear ar urma sa fie impartita, astfel incat sa existe si un echilibru al costurilor intre aceste companii.
"Basescu a avut o conversatie foarte insistenta cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in care a acuzat Comisia ca nu a facut destule presiuni pentru ca Nabucco sa fie construita rapid. A vorbit si cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan si i-a cerut sa nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderarii la UE si deschiderea capitolelor de negociere", se arata in document, potrivit declaratiilor presedintelui.
Cota de piata a Gazprom in Europa - 25% - este prea mare, a mai spus Basescu, adaugand ca promoveaza solutia gazului natural lichefiat (GNL) si ca poarta discutii cu Qatarul in acest sens. Cea mai buna solutie pentru GNL, pe langa porturile din Croatia, este Constanta, pentru ca permite si accesul vapoarelor de largi dimensiuni care au voie sa treaca prin Bosfor. "Basescu s-a aratat dezamagit de interesul redus al Europei pentru transportul de petrol din zona caspica pe ruta maritima Supsa (Georgia)-Constanta si apoi prin conducta PEOP (Constanta-Trieste) catre Europa Centrala", noteaza documentul austriac.

Cetatenii, la foc
automat

Declaratiile presedintelui referitoare la Republica Moldova au starnit insa cele mai multe comentarii din partea ambasadorului austriac. Basescu a spus ca, deocamdata, nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din ambasada de la Chisinau la rang de insarcinat cu afaceri, dupa ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Constantinescu a fost respinsa de autoritatile moldovene. "Romania va accelera procesul de acordare a cetateniei pentru moldoveni, Legea cetateniei corespunzand exact modelului german si aflandu-se astfel in cadrul legal european", a spus Basescu. Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici intre presedinte si diplomatul care reprezenta Germania: "Reprezentantul german a aratat ca exista diferente grave intre cele doua reglementari, mai ales ca legea prevede ca domiciliul sa fie in Germania, numarul potentialilor solicitanti fiind mai mic si din mai multe tari de provenienta. Presedintele Basescu a ripostat, invocand reunificarea Germaniei cu Republica Democrata Germana si a spus ca si Romania a fost impartita dupa al doilea razboi mondial. El a spus insa ca isi da seama ca Romaniei nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de doua state, o singura natiune". Seful statului a adaugat ca Romania doreste sa atinga o rata a incetatenirii de circa 1.000 de persoane pe saptamana, pana cel tarziu in 2010, pentru aceasta fiind necesar un aparat administrativ mult mai mare, pentru ca in prezent pot fi rezolvate saptamanal doar 50-75 de cazuri.
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca, pana in momentul in care Ambasada Austriei nu-si "asuma" documentul potrivit caruia Emil Boc ar fi prezidentiabilul de rezerva in locul sau, nu poate reactiona.
"Nu-mi creeaza nici o problema mie (n.r.- raportul), Ma tem ca Ambasada Austriei trebuie sa dea o explicatie. Trebuie sa vedem in ce masura si-o asuma Ambasada Austriei si dupa aceea vom reactiona noi, dar noi nu putem sa reactionam pe un document care nu stim al cui este. E o scrisoare pierduta", a fost singurul comentariu al presedintelui.