Problemele economice nu au fost inca depasite, iar lunile urmatoare vor fi decisive pentru consolidarea reformelor incepute si asigurarea unei cresteri economice sanatoase, a declarat, luni, in Parlament, premierul Emil Boc, la dezbaterea privind bilantul guvernarii. "Greul nu a trecut inca. Oricine era la guvernare in locul nostru era obligat sa ia aceleasi decizii dureroase, dar corecte si necesare. Nu cu populisme vom iesi din recesiune", a spus Boc.

Vina pasata pe umerii liberalilor

Premierul si-a inceput discursul din Parlament privind bilantul guvernarii acuzand din nou guvernarea PNL, pentru deficitul ridicat din 2008 in contextul unei cresteri economice de 8%, si a apreciat ca nu fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu este in masura sa critice actuala guvernare. "Daca cineva este in masura sa ceara socoteala pentru perioada actuala, acela nu este el. Tariceanu are pretextul ca noi sa platim in continuare aceleasi salarii si pensii, uitand de criza", a spus Boc.

Tariceanu: "In doi ani nu ati invatat nimic"

In replica, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a spus ca Emil Boc nu a invatat nimic in doi ani la capitolul economie si buget, sustinand ca acesta a venit in fata Parlamentului cu "un discurs de activist politic". "Domnule prim-ministru, au trecut doi ani si tot nu ati invatat nimic la capitolul economie si buget si inseamna ca Vladescu spune, de fapt, un adevar din casa, ca nu prea intelegeti economia. Astazi iar ati luat-o cu deficitul bugetar... Pai, domnul ministru, daca valoarea investitiilor era mai mare decat deficitul bugetar din 2008, atunci concluzia e simpla, ca banii nu s-au cheltuit pe consum, ci pe investitii", i-a spus Tariceanu lui Boc.
El a subliniat ca, daca Boc s-ar uita la investitiile pe anii 2009 si 2010, va vedea "o catastrofa". "Imi pare foarte rau, ati venit si ati facut un discurs de activist politic, ati vorbit mult si nu ati spus nimic. V-am cerut sa raspundeti la o serie de teme si ati facut un discurs eminamente politic. Ati spus ca asteptati sa va dea PNL-ul solutii si astazi nu era momentul sa va dea PNL-ul solutii, astazi v-am chemat noi ca sa prezentati un raport", i s-a mai adresat Tariceanu premierului.
El a tinut sa-i transmita actualului prim-ministru, pe un ton ridicat, o serie de solutii care sa aduca bani la buget. "Vreti solutii, haideti ca va dau, incropite acum. Va spun cateva, repede notati-le. Romtelecom, Hidroelectrica, Petrom, Romgaz, n-aveti bani, da? Ce faceti cu datoriile Rompetrol? (...) Anulati contractele de vanzare de gaz natural ieftin la prietenii si clientii dumneavoastra. Vreti sa va mai spun? Listati Fondul Proprietatea la bursa sa puneti economia in miscare", a mai spus Tariceanu.
In finalul interventiei sale, Tariceanu a tinut sa le arate deputatilor o carte despre realizarile Guvernului Boc, care continea pagini goale.

Minoritatile nationale ameninta guvernul







Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat ieri, in plen, ca deputatii minoritatilor nationale si-au asumat sustinerea din Parlament a guvernului, dar acest sprijin nu este un cec in alb dat executivului. Deputatul a afirmat ca Romania este inca "in depresie economica" si ca ar trebui tratata cu seriozitate legalitatea sumelor pe care statul le plateste pentru diverse investitii si ca informatizarea trebuie realizata rapid si cu bani putini.