Presedintele PD Emil Boc (foto) i-a acuzat ieri pe fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu de lipsa de vointa politica in desecretizarea dosarelor fostei Securitati. El a declarat ca Traian Basescu a facut ceea ce trebuia sa faca Ion Iliescu si Emil Constantinescu cu mult timp in urma. "Daca vor fi trimise toate dosarele de la SRI, potrivit dispozitiei CSAT, avem convingerea ca acest mecanism de transparentizare a vietii publice ii vizeaza pe toti, indiferent de partid. Important este ca institutiile statului sa isi faca datoria, si exista la varf o vointa politica, care, daca ar fi existat pe vremea fostilor presedinti Iliescu si Constantinescu, astazi nu am fi avut aceasta dezbatere si puteam intra in UE cu fruntea sus", a spus Emil Boc.
Potrivit acestuia, lipsa vointei politice in aceasta perioada de timp a determinat decizia CSAT.
"Ma intreb cu ce beneficiaza politic mai mult Traian Basescu decat Emil Constantinescu pentru a lua o asemenea decizie? De ce Emil Constantinescu nu a propus o asemenea solutie? Pe Ion Iliescu il inteleg, ca structural nu putea, dar pe Constantinescu, care venea pe un val, cand toata lumea astepta o decomunizare a Romaniei, nu pot", a afirmat Boc.
El sustine ca Emil Constantinescu trebuia sa "taca din gura", intrucat e imoral sa comenteze lucruri pe care le putea face si sa-i acuze pe altii care le fac. (M.F.)