Premierul Emil Boc a declarat ieri ca ultimele date indica un ritm "extrem de scazut" al absorbtiei fondurilor UE si i-a criticat pe ministri pentru ca nu ar fi fost "suficient de percutanti si de duri" cu administratiile locale si cu firmele care gestioneaza proiecte europene.
Boc a declarat, la inceputul sedintei de ieri a executivului, ca in urma compararii situatiei din 9 iulie cu cea din 27 august a reiesit ca exista o "usoara crestere a absorbtiei fondurilor comunitare", dar ritmul acesteia este "extrem de scazut".
Astfel, pe 9 iulie erau 18.177 de proiecte depuse, in valoare totala de 38 de miliarde de euro, 4.421 de proiecte (in valoare de 9,4 miliarde de euro) erau aprobate, numarul contractelor semnate se ridica la 3.146 (in valoare de 6,06 miliarde de euro), iar valoarea platilor efective catre beneficiari era de 882 de milioane de euro. In 27 august erau 19.321 de proiecte depuse (in valoare de 41,95 miliarde de euro), 4.603 proiecte aprobate (in valoare de 10,12 miliarde de euro), 3.484 de contracte semnate (in valoare de 6,91 miliarde de euro), iar valoarea platilor efective catre beneficiari se ridica la 1,079 miliarde de euro. Boc a atras atentia ca, din cauza ritmului scazut, Romania risca sa nu acceseze integral banii alocati de UE.
"Din nefericire, nu ati fost suficient de percutanti si de duri in raport cu cei care implementeaza. As vrea sa aud mai multe situatii, in fiecare zi, in fiecare luna, despre administratii locale sau operatorii privati care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fondurile europene odata ce contractele au fost semnate", a declarat Boc.
"Eu am facut odata o prezentare cu prefectii, in care am mentionat cateva proiecte mari care sunt in intarziere. Vreau ca aceasta munca sa fie dusa in continuare de catre ministri. Omul rau este primul-ministru. Ok. Dar vreau ca si ministrii sa fie in fiecare saptamana transparenti, fara parti-pris politic si sa spuna foarte clar in ce judete, in ce localitati merg proiectele si unde nu merg. Pentru ca altfel ne furam caciula si vom ajunge intr-o situatie in care sa punem in pericol absorbtia fondurilor europene", a adaugat el.