Guvernul vrea sa elimine 179 de taxe parafiscale mai ales din mediu, comunicatii, transporturi, activitati nucleare. Prin mutarea se taie din veniturile agentiilor autofinantate unde infloresc salariile mari si masinile scumpe.
Intreprinzatorii sustin insa ca guvernantii iau aceste masuri doar pentru a-si creste ei veniturile.
Suparat pe veniturile mari, masinile scumpe si investitiile masive din agentiile guvernamentale, premierul Emil Boc se apuca sa secere multimea de taxe parafiscale. Pana acum, sefii acestor institutii replicau la acuzele privind salariile enorme, dotarile de lux si investitiile mari in sedii, spunand ca ei se autofinanteaza si ca nu iau bani de la bugetul de stat. Aceasta "autofinantare" se traducea insa in nenumarate drumuri pentru contribuabili, timp pierdut si, bineinteles, bani, in unele cazuri cheltuielile cu plata unei asemenea taxe depasind chiar cuantumul acesteia. Mai mult, acesti bani, risipiti cu usurinta, sunt practic "luati de la gura" bugetului de stat, aflat in acest moment in mare suferinta.
Exact acest lucru a atras atentia premierului si, mai ales, a ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, care, prin introducerea unor noi impozite si reducerea taxelor de la agentiile guvernamentale, muta banii contribuabililor dintr-o parte in alta, adica din vistieria agentiilor in cea a guvernului. Astfel, potrivit unui document guvernamental, se pare ca executivul vrea sa reduca, sa elimine sau sa comaseze cele 179 de taxe parafiscale. In plus, majoritatea taxelor luate in vizor de guvern sunt percepute in domeniul mediului, la care se adauga taxe de autorizare pentru activitati nucleare, comunicatii, transporturi. "Din totalul celor 179 de sume cu caracter nefiscal percepute firmelor, 99 sunt taxe si tarife de autorizare. In aceasta categorie intra cele din domeniul mediului ce revin Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (25 de taxe si tarife), din domeniul activitatilor nucleare (15), pentru autorizarea si avizarea operatiunilor privind regimul armelor si munitiilor (8), de autorizare la Inspectia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (12)", potrivit documentului.
In plus, potrivit sursei citate, vor mai fi eliminate si taxe de autorizare si reautorizare in domeniul sanatatii (5), de autorizare in domeniul energiei si gazelor (5), de autorizare din domeniul gospodaririi apelor (4), de autorizare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale (4), de atestare, verificare si avizare din domeniul metrologiei (3). Totodata, in domeniul mediului mai sunt percepute 30 de taxe, pentru analize mediu cu aparatura (7), pentru lucrari si servicii prestate (6), contributii de gospodarire a resurselor de apa (6), tarife pentru servicii in domeniul meteorologiei (6), pentru cautarea informatiilor privind mediul (2), precum si un tarif pentru emiterea acordului de import-export.

Patronatele nu cred in "fapta buna" a executivului

Desi ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a promis "surprize placute" mediului de afaceri, reprezentantii patronatelor se arata sceptici in ce ceea priveste reducerea taxelor si impozitelor aplicate intreprinderilor. Pogea anunta marti ca va anula 36 de taxe si tarife parafiscale si va comasa 143 de taxe parafiscale. Intreprinzatorii au declarat ca executivul vrea sa reduca parafiscalitatea, dar asta doar pentru a putea atrage mai multi bani la bugetul statului si a lasa agentiilor si ministerelor mai putin sau chiar deloc. In plus, acestia sustin ca agentii economici nu vor simti absolut deloc restrangerea numarului de taxe pentru ca vor fi reduse doar taxele care aduceau costuri prea mari guvernantilor. "Toate aceste declaratii si documente ale guvernului sunt niste petarde, niste fumigene aruncate in fata romanilor pentru a le incetosa vederea si a nu vedea, intr-adevar, intentia lor. Guvernantii nu vor reduce taxele contribuabililor, ci pe acelea care ii loveau direct pe ei, taxele care aduceau niste costuri in plus pentru ei si din care nu incasau mai nimic. Sunt acele taxe a caror administrare costa mai mult decat suma incasata din aceste biruri", a declarat, pentru Curierul National, Florin Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). In plus, acesta a spus ca pentru agentul economic nu va fi redusa nici o taxa si ca el nu va simti in nici un fel masura luata de guvern. "Pentru el vor fi tot atatea taxe de platit si isi va pierde tot atat timp pe la ghisee", a explicat Parvu.
De aceeasi parere este si presedintele FNSIA, care a spus ca el nu mai are deloc incredere in guvernanti si ca acestia iau masuri doar pentru binele lor, nu si pentru interesul contribuabilului. "Am ajuns sa astept cu nerabdare sa vad ce altceva vrea sa mai faca guvernul. Acestea nu sunt altceva decat niste declaratii populiste. Dupa ce au introdus impozitul forfetar, vin acum si ne spun ca ne reduc taxele doar pentru a ne scoate ochii. Am ajuns sa cred ca acesti oameni pe care noi i-am ales ca sa ne fie mai bine nu se gandesc decat la ei si la interesele lor. Pe noi, contribuabilii, romanii de rand, nici nu ne baga in seama", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

Guvernul face tot ce-i trece prin cap

Mai mult decat atat, intreprinzatorii au mai spus ca "toti am ajuns sa ne uitam la guvern cum ia masuri de capul lui, sa faca doar ce crede el ca e mai bine, pentru el, bineinteles, iar pe noi, patronii, care contribuim cel mai mult la PIB-ul tarii, nici sa nu ne bage in seama". "Eu ma astept ca guvernul sa modifice 'cum vrea muschii lui' Codul Fiscal. Habar n-am cu cine s-a consultat cand a decis si impozitul forfetar, si aceste restrangeri de taxe, pentru ca pe noi, sindicatele si patronatele, ne-a omis. Dialogul social in Romania nu exista decat intre guvern si guvern, atat", a afirmat, pentru Curierul National, Dragos Frumosu.
In plus, Florin Parvu, vicepresedintele CNIPMMR, a mentionat ca "guvernantii vin acum sa ne scoata ochii ca au redus si ei taxele, dupa ce ne-au pus un impozit forfetar care ne zboara de pe piata romaneasca". Acesta sustine ca, prin aceasta masura, de a reduce taxele percepute de unele agentii, "guvernul vrea sa aduca mai multi bani la buget, dar asta nu se va intampla". "De ce nu au redus taxele pentru cei care produc ceva la economia romaneasca si le reduc doar pentru agentiile carora tot ei le-au permis sa ia aceste biruri?", se intreaba Florin Parvu.

Nici o institutie nu scapa

Guvernul va mai elimina sau comasa opt taxe si tarife de utilizare a spectrului radio si a sistemului electronic de achizitii publice, sapte taxe pentru analize de laborator si alte activitati sanitar-veterinare, sase taxe pentru servicii eliberare documente de Autoritatea Hipica Nationala si o taxa pentru test de calitate si alte prestatii privind verificarea semintelor si a materialului saditor. Pe lista taxelor si a tarifelor parafiscale care vor fi anulate sau comasate au mai fost incluse trei tarife de eliberare documente de casele teritoriale de munca, cinci taxe de servicii furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cinci tarife pentru utilizarea drumurilor, podurilor si autostrazilor de interes national. Pe lista mai figureaza trei taxe si tarife proprii activitatii Oficiului National al Registrului Comertului, trei taxe si tarife privind carti de identitate, pasapoarte si date din Registrul National de Evidenta a Persoanelor, o taxa de expertizare bunuri culturale mobile. Ordonatorii principali de credite trebuie sa emita, pana la 15 mai, actele normative pentru anularea, reducerea sau comasarea acestor taxe, urmand ca procesul sa continue si anul viitor.