Desemnarea unor candidati la Parlament proveniti din randul primarilor este o decizie politica a PDL care poate fi o solutie castigatoare, dar poate fi si una "pierzatoare", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele PDL, Emil Boc, citat de corespondentul Mediafax.
Boc a afirmat ca partidele stabilesc candidaturile, dar cel care are "painea si cutitul in mana" este cetateanul. "Cetateanul va fi cel care va decide, prin vot, daca o persoana pe care o are in fata, o lasa sa ramana primar, sau o trimite mai departe in Parlament. Decizia apartine cetateanului. A fost unul din principiile care au stat la baza formularii propunerilor inclusiv de catre PDL. Cetateanul e suveran sa decida cum este mai bine pentru o persoana, primar sau parlamentar", a spus Emil Boc.
Liderul PDL a subliniat ca decizia este una politica si ca lasa la latitudinea cetateanului optiunea finala cu privire la locul unde este cel mai bun un candidat. "Asa cum bucuresteanul a considerat ca Traian Basescu este mai bine sa fie presedintele Romaniei decat primar general al Capitalei, si aici cetateanul va decide daca, de exemplu, Tudor Stefanie este mai bun ca primar de Turda sau ca senator de Turda", a explicat Boc.
In opinia acestuia, desemnarea pentru Parlament a unor candidati primari "poate fi un avantaj, poate fi un dezavantaj". "Poate fi un joc periculos dar, in ultima instanta, fiecare partid isi asuma un risc, dar cetateanul transeaza aceasta decizie. Poate fi o solutie castigatoare, poate fi una pierzatoare. Un partid isi asuma politic anumite decizii, pe care este greu sa le evaluezi in acest moment", a afirmat Emil Boc.
Biroul Permanent National (BPN) al PDL a instituit o interdictie referitoare la candidatura pentru Parlament a unor primari, dar numai a celor de municipii resedinta de judet. De asemenea, interdictia ii vizeaza si pe presedintii consiliilor judetene alesi in iunie 2008.
Potrivit lui Boc, la nivel national, PDL are sub zece primari candidati pentru Parlament, majoritatea fiind primari de comune. "Zonele de munte sunt reprezentative prin primari care sunt considerati lideri ai zonei. Daca locuitorii acestei zone de munte vor considera ca au nevoie de un om de-al lor pe care il cunosc, sa ii reprezinte in Parlament, il vor vota. Daca nu, acesta va ramane primar", a explicat liderul democrat-liberal.