Ministrul Anca Boagiu a criticat ieri conducerile ADR si presedintii Consiliilor de Dezvoltare Regionala pentru ca nu-si dau interesul pentru proiectele din cadrul unui program de cooperare transfrontaliera aferent anului 2005. Reprezentantii ADR Sud-Vest Oltenia au contraatacat prompt: mai intai dati-ne banii si dupa aceea criticati-ne.
Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a transmis scrisori de avertizare Agentiilor de Dezvoltare Regionala si presedintilor de Consilii de Dezvoltare Regionala legat de obligatiile pe care agentiile le au prin protocoalele semnate cu Ministerul Integrarii Europene si cu Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera pentru punerea in practica a programului de dezvoltare regionala a Romaniei. "Conform protocoalelor semnate, Ministerul Integrarii Europene, in calitate de autoritate contractanta pentru programul PHARE Cooperare Transfrontaliera 2004 - 2006, a solicitat desemnarea unor reprezentanti ai regiunilor in comisiile de evaluare a proiectelor de cooperare transfrontaliera aferente anului 2005. Agentiile de Dezvoltare Regionala nu au dat insa curs sarcinilor care le revin, incalcand astfel prevederile Protocolului de colaborare si blocand procesul de evaluare a propunerilor de proiecte. Avertizez ca nu voi tolera ADR-uri care nu isi respecta angajamentele fata de MIE si, implicit, fata de Guvernul Romaniei", a precizat ministrul intr-un comunicat de presa.
Hotelul si telefonul costa
Replica reprezentantilor ADR Sud-Vest Oltenia nu s-a lasat asteptata. "Noi am desemnat un reprezentant, nu stiu la care ADR-uri face referire comunicatul ministerului. Doamna ministru a uitat sa spuna insa care sunt costurile si faptul ca avem probleme cu banii. Multe consilii judetene nu au bugetele aprobate pentru ca asa se intampla la inceput de an si din cauza asta nu au nici banii necesari pentru derularea proiectelor. In plus, banii de la Bucuresti vin cu greutate. Noi, spre exemplu, si acum avem facturi la telefon neplatite", a declarat Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia. Aceasta s-a plans si de faptul ca plecarile in teritoriu inseamna costuri mari. "Oamenii nostri sunt plecati peste tot si trebuie sa plateasca hotelurile si celelalte lucruri. Evaluarea proiectelor la care se refera doamna ministru se face tocmai la Calarasi, la biroul transfrontalier", a mai spus Bogheanu. Cat despre persoana nominalizata de ADR Sud-Vest Oltenia, directoarea a precizat ca a trimis CV-ul, dar ca nu stie daca a fost acceptata in comisia de evaluare.