Victor Ponta recomanda, pe blog, un editorial din Gandul, pe care il considera interesant si pe care il puteti citi in continuare.

"Eu nu sunt o miza", declara Roberta Anastase, negand informatiile despre intentia PD-L de a o inlocui din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Este adevarat, miza confruntarii dintre Opozitia grevista si Putere o constituie alegerile anticipate, dar detronarea doamnei Anastase reprezinta una din conditiile care, odata indeplinite, ar determina USL sa se intoarca la lucru, instaurandu-se o relativa pace parlamentara. A spus-o liderul PSD, Victor Ponta, enumerandu-le si pe celelalte trei: premierul sa se angajeze ca nu-si va mai asuma raspunderea pe legi si nu va mai da ordonante de urgenta, ocolind, asfel, Parlamentul; PD-L sa participe la votul motiunilor de cenzura; Regulamentul Camerelor sa fie modificat pentru a nu mai permite partidelor extraparlamentare, ca UNPR, sa se strecoare, in Legislativ, pe usa din dos. Sefa deputatilor a fost mentionata, in context, cu nume si prenume: "Fraudarea votului de catre Roberta Anastase trebuie sanctionata si trebuie date garantii ca nu se va mai repeta asa ceva in viitor, daca era la mine in partid un asemenea presedinte de Camera Deputatilor eu i-as fi cerut demisia sau l-as fi demis imediat". Ma indoiesc ca domnul Ponta ar fi actionat atat de principial (in fond, Mircea Geoana a fost inlaturat de la Senat, fiindca nu a facut poltica PSD), dar, dandu-se pe sine drept exemplu de mare corectitudine, le arata pedelistilor ce asteptari are de la ei. Adica sa renunte si ei la ceva/cineva, daca, intr-adevar, doresc stingerea conflictului.
Ce concesii ar putea face PD-L ca sa readuca Opozitia in Parlament? Sa scoata ordonantele de urgenta si asumarile de pe rol este mai dificil, fiindca ar trebui sa-l convinga si pe premierul Ungureanu si, totodata, sa se resemneze la gandul ca unele legi si masuri vor fi promovate foarte tarziu, avand in vedere incetineala dezbaterilor parlamentare. Sa participe prin vot la motiunile de cenzura este riscant, date fiind nemultumirile din interior si predispozitia la racolari ale unor alesi care-si simt locurile amenintate. Sa tradeze UNPR, luandu-i ce i-a dat, nu poate, fiindca ii este un aliat prea necesar.
Sa se descotoroseasca de doamna Anastase este o idee, care unor pedelisti li se pare buna. Sefa Camerei este personificarea politicii discretionare, duse de partidul de guvernamant. Din pozitia sa, a folosit toate trucurile pentru a scoate Executivul, PD-L si colegii de partid cu probleme din situatiile dificile, provocand, in trecut, un alt boicot al Opozitiei si o plangere in justitie. Numele sau este asociat, automat, cu furtul de voturi - dupa ce le-a numarat ca Pristanda, steagurile - prin extrapolare, simbolizand necinstea guvernantilor. Mereu va cara cu sine, orice ar face si oriunde s-ar duce, acuzatiile de frauda, pe care nu le-a demontat niciodata, tratandu-le cu nepasare si suficienta. Schimbarea din functie a doamnei Anastase, o pedelista pur sange, ar da mai multa satisfactie Opozitiei (in cautare de motive politice pentru a inceta greva), decat oricare alta concesie. Si, daca deblocarea activitatii parlamentare nu-l intereseaza, sigur PD-L este preocupat de propria-i imagine. Or doamna Anastase nu este tocmai mandria partidului, ci - asa cum spunea Elena Udrea despre Cabinetul Boc - mai curand o "ghiulea". Ingrijorandu-se pentru prima data pe subiect, da semne ca nu mai e in stare s-o duca.

Sursa: Gandul