Am fost invitatul emisiunii "Fara frontiere", difuzata de postul public de televiziune si moderata de Luca Niculescu. Am facut un scurt bilant diplomatic al anului trecut si am prezentat liniile directoare ale politicii externe romanesti in 2012. De asemenea, am tinut sa neg zvonurile privind disolutia zonei euro, generate de criza datoriilor suverane. Romania este interesata sa participe la un proiect european care nu este fracturat.
Am punctat realizarile diplomatiei romanesti din anul 2011: semnarea, ratificarea si intrarea in vigoare a acordului privind amplasarea in Romania a sistemului anti-balistic american; un nou suflu in relatia cu Ucraina; incheierea unui parteneriat strategic cu Turcia; deschiderea pietei muncii pentru romani in Italia si Germania; relansarea relatiilor cu China; o mai buna ancorare in regiune a politicii externe romanesti.
In privinta aderarii la Spatiul Schengen, purtam negocieri cu Olanda si sper ca in urmatoarele luni sa risipim semnele de intrebare ridicate de Haga. Romania se bucura de sprijinul Comisiei Europene si al statelor membre ale Spatiului Schengen cu exceptia Olandei in demersul sau de integrare europeana. Avem o relatie buna cu Ungaria, dar nu inteleg reticenta fata de o sedinta comuna de guvern. Au fost organizate anul trecut sedinte comune de guvern cu vecinii bulgari si cu Republica Moldova.
Nu am trecut cu vederea recentul incident din Transnistria caruia i-a cazut victima un cetatean al Republicii Moldova. Romania cere in continuarea demilitarizarea si internationalizarea fortei de mentinere a pacii, si punerea acesteia sub egida Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa.
In 2012 liniile directoare ale politicii externe romanesti se vor axa pe consolidarea profilului regional al tarii noastre, pornind de la parteneriatele strategice incheiate cu Polonia si Turcia. In luna martie voi avea o intrevedere cu ministrul de Externe al Ucrainei. Vom continua sa urmarim evolutiile politice din Orientul Mijlociu. Romania va sprijini tinerele regimuri democratice din Egipt, Tunisia si Libia. Vom dezvolta noua relatie pe care o avem cu Beijingul. Va fi organizata o noua intalnire a Consiliului de Cooperare al Golfului, unde vom promova interesele economice ale Romaniei.
Raman un avocat ferm al dreptului romanilor din afara tarii de a participa la procesele electorale din Romania. Recensamantul din 2011 va arata ca aproximativ 15% dintre romani traiesc in afara granitelor. Voi milita in continuare pentru adoptarea legii votului prin corespondenta in forma propusa de Ministerul Afacerilor Externe.